1K
我本身就未食過呢間Beerliner,但聽朋友介紹過,話午飯同晚餐都幾抵食,有時亦有做買一送一嘅優惠,而且份量都幾大。早前喺fb見到呢間餐廳推廣,見佢地有下午茶tea set,見推廣就寫住$168/2位,第二set仲要再半價,計番如果四位食,平均70零蚊唔洗就可以嘆個tea連埋飲品,幾吸引,於是諗住約幾個朋友黎食。但無奈有兩位一直未有時間,最終我同一位朋友二人成行提早一日打過黎話想預約,因為怕週六人多,但店員回覆,兩點半嘅名額已滿,提議我可以兩點三左右walk in等位,佢地大部分座位都係留俾walk in嘅客人。於是我當日兩點鐘就去到餐廳門口,睇睇環境如何。當時兩點鐘,餐廳門外就冇人等位,但店內食午餐嘅人都頗多。我問一問門外帶位嘅職員,下午茶係點安排,要攞飛嗎。該職員同我講:「下午茶係2:30pm開始,或者你兩點三黎到都可以入去先嘅。」聽到你咁講,我當然係行左一個圈,2:15pm番到餐廳門口,然後我又問佢,下午茶係咪都可以入去先?唔知係咪因為當時都仲有唔少午市嘅客人喺入面定點,事隔15分鐘,佢居然又同我講:「下午茶係兩點半先開始。」小姐你玩野嗎?最終我同朋友再行一圈,2:30pm準時

最終我同朋友再行一圈,2:30pm準時入座,而目測食呢個下午茶嘅人係唔多,所以我覺得即使係兩點半walk in都冇問題,唔需要預早時間去到。

餐廳門外嘅餐牌,係並冇列出【第二set可享半價】,未知係咪因為咁,大部分人都係兩位進食,客人未必知道呢個優惠。
入座起計90分鐘,坐低不久,我地就即刻落單,以免要等太耐。大概10分鐘,下午茶上枱,賣相都同圖片有7成似,當然圖片係靚啲、精緻啲。

悠閒三重奏 下午茶套餐 $168/2位,包兩杯主餐牌飲品 (另收加一) 供應時間:2:30-5:00pm
悠閒三重奏 下午茶套餐

頂層:芝士蕃茄醬薄餅
圖片中嘅薄餅係方型,實物係圓形。薄餅十分之薄,雖然唔係好脆,但都未至於係淋哂,可以接受

芝士蕃茄醬薄餅

中層:菠菜蘑菇撻、煙三文魚伴黑麥包、脆炸芝士肉丸、焗芝士豬柳漢堡包
呢層嘅質素都算正常,起碼冇難食嘅野,不過食tea最慘就係遇著啲野凍哂,唔要求新鮮熱辣啦,要應付咁多人流,如果暖暖地都好。
菠菜蘑菇撻撻皮少少硬身
煙三文魚黑麥包普普通通,黑麥包比較薄同黏身,口感一般;焗芝士豬柳漢堡係每人半份,豬柳薄到似火腿,不過成個包嘅味道食落係比想像中好。而當中最好食係脆炸芝士肉丸,首先食落仲係暖影地,外皮炸得好脆,炸漿唔厚,裡面仲有流心芝士效果,全set最好食係呢粒肉丸

脆炸芝士肉丸

焗芝士豬柳漢堡包

底層:田園雜莓撻、蜜糖香橙窩夫、朱古力泡芙、德式芝士餅、熱情果奶凍
雜莓撻都係正常水平;香橙窩夫因為一早整定,預期之中係腍身,面頭有少少香橙醬,酸酸地都唔會滯。
朱古力泡芙好難食,太乾硬
而且冇乜朱古力味;芝士餅太細件,食之無味,棄之可惜。
熱情果奶凍,個人幾鐘意,酸酸甜甜,奶味都幾濃,不過朋友唔鐘意熱情果味,就俾埋我食。

下午茶餐包埋主餐牌飲品兩杯,唔洗加錢,都算幾大方,因為單點都五十幾蚊杯 (笑)。

honeymoon、coconut mint cooler
朋友點嘅homeymoon係混合蘋果汁、橙汁、蜜糖、水蜜桃粒及梳打水製成,味道正常,唔會太甜。
我點嘅係椰子水、青瓜、薄荷青檸汁,預期之中清新到不得之了,仲有啲似漱口水嘅味…
honeymoon

honeymoon、coconut mint cooler

整體黎講,tea set嘅質素符合價錢,加埋一,人均90蚊,如果有四個人食當然平好多啦。
屯門店環境一般,枱櫈比較密麻,平日可能客人冇咁多會好啲,週六其實都幾嘈,只可以當食個平民下午茶。

餐牌:

2017-08-20