2020-03-30
現時嘅素食餐廳除左標榜健康之外,齋菜款式國際化,例如,日式齋刺身、中式素食生炒骨、西式素食薄餅等等,都係新派素食之一,吸引左唔少年輕一族,讓素食文化愈趨年輕化,近年好多餐廳都推岀素食自助餐,不過款式同種類未必多元化。不過,呢間位於銅鑼灣嘅素一,有六十款菜式仼你食,星期一至五晚市$168,假日都只係$188,係我食過最多選擇又平嘅素食自助餐。甫入餐廳,燈光火著、座位寛闊,有沙發椅提供,餐廳環境舒適,已經相比其他素食自助餐優勝一點!除左自助區嘅食物,每枱客人均有一碟素食咕嚕骨,及每人一盅姬松茸冬蟲花粟米燉湯。酸酸甜甜嘅冰鎮咕嚕骨,賣相同真嘅無差別,而冬蟲草燉齋湯幾鮮甜,第一次飲燉齋湯好似飲緊肉湯咁嘅味道。食完餐廳送嘅一餸一湯,就開始自助餐仼食啦!首先中式齋菜,有豆香味豐富嘅豆腐魚入口即融、重口味嘅齋滷味、上海烤麩,還有各式各樣嘅中式點心等等。而西式嘅齋菜,當然有我最愛嘅素菜薄餅啦,靜係芝士,蕃茄,素火腿已經夠曬惹味,仲有香草焗法包,清新開胃嘅雜菜沙律,及印度串燒。而令我最推薦嘅一定係日式素食,話曬香港人都係崇日份子,呢度嘅日式素食種類都比較多,啱曬香港人口味!素三文魚、赤蝦、鰻魚各款都有壽
而令我最推薦嘅一定係日式素食,話曬香港人都係崇日份子,呢度嘅日式素食種類都比較多,啱曬香港人口味!素三文魚、赤蝦、鰻魚各款都有壽司,炸蕃薯、南瓜、茄子等等,不同種類嘅天婦羅,和冷麵汁烏冬。食完主食,最後一定要食返個紫薯撻同焦糖燉蛋,填滿女人第二個胃!