2013-07-22
看完開飯的那些年特輯,想起好耐無去過明將,有啲懷念以前坐係明將食到飽嘅日子,一於黎食下先。去到旺角店,超多人,去左行陣街先返黎等位,大概等左四十分鐘先有位。加價加到五十三蚊,比例算少,但而加有個半鐘時限,其食要食飽,個半鐘夠哂嘅。餐具,壽司碟,蓋等,一如以往都係黏立立嘅,店員都係ok串嘅,不過黎得明將,你又期望啲咩呢?基本上唔難食,壽司帶都清得幾快,唔太擔心話隔左好耐。但舊飯真係好差,無飯味都唔緊要,仲好爛,一舊勁黏口,仲要好大件認真難嚥下。軍艦紫菜已經軟左,不過從無諗過會係新做。最愛佢嘅蛋沙律軍艦,真係無估到沙律同壽司會夾。無左甜蛋壽司,變成左煎蛋餅(?),有幾條蟹柳絲又幾得意喎。八爪魚好硬,硬到咬唔開。魷魚(?)好腥,其他啲都ok。黑椒鰻魚,賣相有驚喜,味道都係,鰻魚汁加黑椒同蔥又幾正喎。雜果沙律軍艦,真係笑左,咁都做得壽司,雖然係咁,我幾乎每次都會食。炸帶子軍艦同樣好好笑,半邊帶子就咁放上去,咪係急凍帶子嘅味囉。除左啲用具污糟啲之外,賣相都唔係好差啫。但最唔明係點解條帶要擺到咁迫,轉到咁上下就有一碟跌落黎。前面卡坐位小姐認真唔好彩,佢個手袋開左,碟壽司咁啱跌左入去,一袋都做魚籽…
基本上唔難食,壽司帶都清得幾快,唔太擔心話隔左好耐。但舊飯真係好差,無飯味都唔緊要,仲好爛,一舊勁黏口,仲要好大件認真難嚥下。 軍艦紫菜已經軟左,不過從無諗過會係新做。最愛佢嘅蛋沙律軍艦,真係無估到沙律同 壽司會夾。無左甜蛋壽司,變成左煎蛋餅(?),有幾條蟹柳絲又幾得意喎。 八爪魚好硬,硬到咬唔開。魷魚(?)好腥,其他啲都ok。 黑椒鰻魚,賣相有驚喜,味道都係,鰻魚汁加黑椒同蔥又幾正喎。雜果沙律軍艦,真係笑左,咁都做得 壽司,雖然係咁,我幾乎每次都會食。炸帶子軍艦同樣好好笑,半邊帶子就咁放上去,咪係急凍帶子嘅味囉。
除左啲用具污糟啲之外,賣相都唔係好差啫。
但最唔明係點解條帶要擺到咁迫,轉到咁上下就有一碟跌落黎。前面卡坐位小姐認真唔好彩,佢個手袋開左,碟壽司咁啱跌左入去,一袋都做魚籽……店員完全無清潔嘅意欲,紙巾都無比,淨係叫比返隻碟佢。
跌左好幾次,好彩我同友人都連蓋帶碟接住,我得自己好似玩緊雜耍咁。