2011-08-23
今日不吃午餐, 想來個輕食, 於是先買咗個麵包食, 意猶未盡之餘, 就諗起上個星期六巳經幫親左隔離既阿媽荳腐花, 今次就要試下呢間龍津美食, 同樣都是主打燒賣, 魚蛋, 羅白牛什等小食, 款式又多, 價錢便宜兼大眾化, 唔介意企係街食, 不失為一個幾好的選擇, 不過就非常之熱這間價錢比隔離便宜小許, 同樣HK$3一串, 但買兩串, 只收HK$5, 慳了HK$1, 我今次買了燒賣魚蛋各一串HK$5, 阿姐用了個發泡膠碗仔盛載, 再淋上辣的沙嗲汁, 入口非常惹味 隔離既阿媽荳腐花標榜自己的燒賣是A級貨, 入口不同, 但我個人口味, 覺得兩者沒有太大分別, 就算每個MTR站都有售賣燒賣那店舖, 都是這般貨色, 只要加入調味醬汁, 又夠熱的話, 真令人回味無窮, 而呢度既魚蛋入口至少沒有腥味, 不過食後有輕微的口渴數元的消費, 偶然來一嘗街頭小食的滋味, enjoy enjoy