2014-04-19 1858 瀏覽
作為「小南國」旗下走年輕路線既品牌「南小館」,一入到去已經感受到果種清新既味道。裝修非常光猛企理,以白色主打為主,令人不其然感受到充滿活力既感覺!是日的公眾假期雖然係星期五,但居然都有供應平時閒日既$180 lunch set,前菜、點心/麵、飯/年糕同埋蔬菜每樣一款,重要免茶免加一添,真係抵到爛!四小碟叫左冰宮肴肉、花雕白雞、糖醋排骨同埋四喜烤麩。整體方面感覺都尚算唔錯,肴肉做得幾入味之餘又唔會太鹹同太肥,排骨同烤麩juicy之餘亦都不失本身應有既味道,抵讚!唯一要批評既係D花雕雞骨多過肉,份量好似少左D唔多夠喉!老重慶擔擔麵同坊間食到一般既擔擔麵差唔多,只係麵身略為腍左少少,不過尚可接受。唔知係咪冇叫到「少辣」既緣故,辣度比一般既「普通辣」重手好多,如果唔食得辣既人要記住叫「小辣」呀!大良炒飯方面,份量都叫做合理,唔好睇佢好似好細,將D飯攤開之後都可以舖滿成個碟面架!不過炒飯就略為油左D同鹹左少少,蝦仁亦都淡口左少少令味道差咁D,不過都可以接受。清炒菜心呢都係D基本野,冇乜難度可言,同一般中式酒樓食肆甚至茶餐廳食到既差唔多,不過因為用左蒜蓉炒,所以一食就食得出「鑊氣十足」既感覺,正
清炒菜心呢都係D基本野,冇乜難度可言,同一般中式酒樓食肆甚至茶餐廳食到既差唔多,不過因為用左蒜蓉炒,所以一食就食得出「鑊氣十足」既感覺,正!
總括黎講,$180全包呢個價錢真係抵到爛,反正lunch同dinner個menu都係一樣,如果要食好野同貴野的話,個人黎講會覺得留返夜晚食會抵D!
2014-04-18