2017-04-08
當人追求的生活質素越來越好時,付出都越來越多,就越想得更多,結果發現越不夠,因為人的慾望是無休止。而我就發現人越來越大,平平凡凡,簡簡單單,身體健康已經好滿足。今晚我又要一個人吃飯,忽然想起了這裡,因為雖然是一間食肆,但這裡給人的感覺有些似家的感覺,因為所有的餸都唔係特別精緻,只係家庭餸,如:蒸鯇魚、煮茄子、炸肉、大豆芽、白切雞、鹹蛋蒸肉餅、梅菜蒸肉餅..............而我叫一碗兩餸飯(白切雞+鹹蛋蒸肉餅),白切雞蒸得啱啱好,唔會嚡,唔會有血水,仲有少少雞味,而雞皮有少少硬,不過幾好味,因為蒸熟後雞皮搽了鹽,掛起在架上放耐了,而羗蓉唔係好鹹,連埋雞一起吃真係絕配👍👍😘至於鹹蛋肉餅,肉唔會死實實,被鹹蛋白的鹹味深入肉內,混埋蛋黃一起吃,已經好好味。例湯是節瓜花生煲豬骨,節瓜的甜味加豬骨味,沒有味精,清甜好味又夠熱呢間食肆總共四個亞姐,廚房斬料的,加上樓面兩個和一個負責廚房煮飯和蒸餸。我忽然之間覺得,今餐很滿足,不是因為食物特別好味或新鮮,又或者高超的廚藝,只是這餐飯令我想起由細至大,外婆每晚為我家人準備的晚餐。
而我叫一碗兩餸飯(白切雞+鹹蛋蒸肉餅),白切雞蒸得啱啱好,唔會嚡,唔會有血水,仲有少少雞味,而雞皮有少少硬,不過幾好味,因為蒸熟後雞皮搽了鹽,掛起在架上放耐了,而羗蓉唔係好鹹,連埋雞一起吃真係絕配👍👍😘 至於鹹蛋肉餅,肉唔會死實實,被鹹蛋白的鹹味深入肉內,混埋蛋黃一起吃,已經好好味。 例湯是節瓜花生煲豬骨,節瓜的甜味加豬骨味,沒有味精,清甜好味又夠熱 呢間食肆總共四個亞姐,廚房斬料的,加上 樓面兩個和一個負責廚房煮飯和蒸餸。 我忽然之間覺得,今餐很滿足,不是因為食物特別好味或新鮮,又或者高超的廚藝,只是這餐飯令我想起由細至大,外婆每晚為我家人準備的晚餐。