2018-01-17
臨近冬天,又系打邊爐嘅日子。經友人的介紹下嘗試下新嘅打邊爐,因本人冬天都喜愛打邊爐但已經一連幾日都打邊邊,所以友人便推介了一個冇咁熱氣嘅椰子雞邊爐試下新嘢。漁牧之前都試過不過是食北京烤鴨都是不錯的,今次試下打邊爐又是一個不錯的選擇。椰子雞火鍋,真系即開數個椰子,然後倒入鍋內做湯底,不加水,只用椰子水做湯底,認真鮮甜美味,再加入雞肉,雞肉吸收哂椰子湯底,鮮甜嫩滑,雞肉不會感覺老,可以試下煲耐啲都仍然嫩滑。肥牛,打邊爐少不得,雖然肥牛不是採用和牛,但仍有和牛相近入口即溶嘅口感,不俗,賣相吸引,油花同肉嘅分佈紋理清晰可見,值得一讚。蝦滑份量十足,比其他火鍋店更多。豆腐稍微有雪味,失色不少,未能盡吸椰子味。尤魚不錯,更有服務員為你切開,服務員服務周到,不時為你加水及火鍋湯,即時當時是繁忙時間。