2020-03-22 426 瀏覽
平時星期六、日放假,都不會特別晏起身(可能是習慣了返工的生活),所以每當假日起身後便會落街食早餐。之前都是會駕車出去食(因為屋企附近無乜餐廳,而且都很難食),但最近屋企樓下的街市經過大翻身,開了很多餐廳,所以便決定去這些新開的茶餐廳一試。茶餐廳的早餐都不外乎是五香肉丁、沙嗲牛肉麵、火腿通粉這幾款,所以都不作特別介紹。而我每次去茶餐廳,都必定是食沙嗲牛肉麵(因為覺得最抵食同最好食)。今次落到去這間茶餐廳,都是點了相同的早餐。先講沙嗲牛肉麵,牛肉很多(我覺得比其他茶餐廳要多1/3),牛肉很「林」,是我喜歡的口感,不過好多人都鍾意有咬口或者係火鍋的肥牛,而我比較鍾意食滑牛肉。味道都幾香,仲有啲花生味。至於個麵啲麵身唔淋,都唔錯。而餐肉煎蛋方面,應該係即煎,唔同其他茶餐廳係一早煎定,因為塊餐肉同隻蛋都係熱,係平時喺屋企啱啱煎好上碟即食的口感。而且一般茶餐廳係牛油方包,但佢哋係牛油厚多士,件厚多士上面都幾多牛油,而且仲係熱同脆,所以幾好食。整體嚟講,整個早餐係唔錯,值得一食。