2024-04-02 288 瀏覽
呢日去完廖孖記買腐乳,就嚟到呢間平食兩餸飯店醫肚,兩餸一飯,分別係南乳豬手及椒鹽豬扒$33再加$2熱飲奶茶,一共$35,起呢區算係平價,但抵唔抵食又係另一個問題。豬手一睇啲骨切得咁整齊就知係雪貨,當然,咁嘅價錢,唔通會畀鮮貨你食咩?品質係大路貨,即係腍得嚟有啲爽,而唔係我喜歡嘅腍滑嗰種,而且要燜到腍滑嘅話,長期保存亦係一個難題,所以收貨。椒鹽豬扒就係失望,失望嘅唔係因為佢唔脆唔夠熱,老實講,呢啲煮定一大盤嘢,預咗佢放咗好耐,所以可以接受。失望嘅係佢連我呢個食得好小辣嘅人,都完全食唔到辣,呢個餸係要夠脆,少少鹹,少少辣先至叫好食,否則真係唔煮好過煮,唔食好過食。更差嘅係碗飯,爛到好似畀老人院嘅長者食咁,完全唔掂,我為免浪費食物,最終食埋佢。最正常算係杯奶茶,但佢啲糖係散裝砂糖,而唔係依定慣常嘅包裝糖,要用匙羹𢳂起落杯茶度,自從習慣咗用包裝糖之後,就覺得呢啲散裝糖唔衞生。$35,兩餸一飯加熱飲,價錢係平,但我寧願畀多幾蚊甚至10幾廿蚊去食啲質素好啲嘅,所以呢餐會係我幫襯嘅第一餐亦係最後一餐,除非我失憶。