2010-12-25
平安夜, 痴線夜. 四圍都係人, 無訂位食飯, 想搵間比較好既食店, 比想像中難九龍灣牛角於十一月尾新開張, 之前唔係香港食過, 覺得佢都幾抵食, 所以難得平安夜都想去食下.下午五點多到達德福二期, 已經成個商場係人, 點知一去到牛角門口, 已經O 晒咀. 人龍已經出現左一個蛇餅. 見佢5-6點係清潔時間, 估都應該可以排下, 於是就係度排等佢6點鐘開門. 因為四處都係人, 忽然要搵第二間食店, 相信都好困難. 等到6點半才排到門口, 結果原來都入唔到, 攞飛仔再等過, 入左去既第一Round人, 至少都一個小時先食完, 所以唯有攞左飛就係商場逛逛等時間結果到左八點多先入到去坐底. 牛角入面既格局同之前和民差唔多, 都係好暗. 唔知係咪真係太忙既關係, 無乜人招呼, 連茶都無杯. 更遑論有人理了.因為無人得閒理, 於是乎用之前係門口攞個張傳單畫圓圈, 遞俾個侍應落單再叫佢倒茶. 結果叫左: 王樣豆腐, 牛角沙律, 牛油帶子, 上級牛肋肉, 特上和牛牛肋肉, 腹胸肉, 豬頸肉, 溫泉蛋, 王樣腹胸肉, 月見牛肋肉, 香草芝士雞肉同銅鑼燒. <-- 基本上除左牛舌同內臟無叫之外
結果叫左:
王樣豆腐, 牛角沙律, 牛油帶子, 上級牛肋肉, 特上和牛牛肋肉, 腹胸肉, 豬頸肉, 溫泉蛋, 王樣腹胸肉, 月見牛肋肉, 香草芝士雞肉同銅鑼燒. <-- 基本上除左牛舌同內臟無叫之外, 大部份肉類都叫晒.
王樣豆腐: 豆腐"鞋鞋" 地, 百福豆腐都仲滑過佢, 不過值得一讚, 個調味料微辣, 而豆腐入面有個糖芯蛋黃, 搭配都幾特別
牛角沙律: 烚蛋, 蕃茄,著蓉絲,青瓜架生菜, 無乜特別, 好乾身, 份量又少, 可以唔叫.
塩味牛油帶子:侍應拎左個凍既鐵板黎放底, 乜都無講就走左去, 根本唔知佢係要我地自己整. 之後, 我地未整, 居然有另一個侍應走埋黎問我地仲要唔要個鐵板, 個鐵板咁乾淨同D 生帶子仲係度, 睇都知我地仲要啦, 好奇怪,D 服務麻麻地.
上級牛肋肉, 腹胸肉, 王樣腹胸肉, 肉質魚嫩, 有唔同醬汁揀, 好味道
特上和牛牛肋肉, 全個menu 最值錢個個, 不過真係物超所值, 好嫩滑, 入口同其他個幾種有好明顯分別
豬頸肉:味道都唔差, 不過每條都好"瘦", 燒落有D 好窮既咁覺
香草芝士雞肉: 感覺好似唔伴芝士醬好味D
甜品雲呢拿/抺茶銅鑼燒: 估佢唔好咁好味, 經過燒, 外皮脆脆, 內裡仍然是涼口既冰淇淋同紅豆, 好特別, 好味道