2016-10-27
紅磡有條美食街,一直只聞其名,從未拜訪過。聚一醉就位於呢條美食街。港鐵黃埔站開通後,去就更方便。地方闊落又乾淨。冷氣通風做得唔錯,食完唔會一身邊爐味。小店似是家庭式經營,伙計醒目反應快,更會主動介紹當日新鮮食材。點菜後,伙計捧上調味料。調味料放入玻璃罐入面,并有蓋。玻璃罐十分乾淨,唔會NUP次次。蒜蓉,辣椒加豉油。一直以為胡椒豬肚湯只能係潮州打冷先飲到。估唔到呢度湯底有得揀 超級多料,椒味濃郁。淨飲湯都抵炸魚生 $32香,脆,分量十足。手切牛頸脊 (小) $218原本打算要手切肥牛,好彩伙計提點好正。分量多唔在講,單睇相已見到肉色鮮紅,十分新鮮。脂肪比例媲美和牛,然而牛頸脊咬落有口趙頭,而唔痴牙。牛味滿分,加上湯底的胡麻感覺,層次分明。安格斯牛柳粒 $88牛柳粒的脂肪比牛頸脊多。但因牛柳粒較厚,脂肪多就唔容易令肉質變韌。個人覺得呢個牛柳粒入口果種舌頭與油脂交溶的感覺,比起肥牛來得實在。墨魚滑,蝦滑雙併 $88雙清打得非常細膩,唔會食到一粒粒。碌耐D都唔會影響口感。另叫左可樂,一枝都只係$8。
聚一醉就位於呢條美食街。港鐵黃埔站開通後,去就更方便。 地方闊落又乾淨。冷氣通風做得唔錯,食完唔會一身邊爐味。
小店似是家庭式經營,伙計醒目反應快,更會主動介紹當日新鮮食材。 點菜後,伙計捧上調味料。 調味料放入玻璃罐入面,并有蓋。玻璃罐十分乾淨,唔會NUP次次。 蒜蓉,辣椒加豉油。 一直以為胡椒豬肚湯只能係潮州打冷先飲到。
估唔到呢度湯底有得揀 [胡椒豬肚雞 $128]
超級多料,椒味濃郁。淨飲湯都抵 炸魚生 $32 香,脆,分量十足。 手切牛頸脊 (小) $218
原本打算要手切肥牛,好彩伙計提點[牛頸脊]好正。
分量多唔在講,單睇相已見到肉色鮮紅,十分新鮮。脂肪比例媲美和牛,然而牛頸脊咬落有口趙頭,而唔痴牙。牛味滿分,加上湯底的胡麻感覺,層次分明。 安格斯牛柳粒 $88 牛柳粒的脂肪比牛頸脊多。但因牛柳粒較厚,脂肪多就唔容易令肉質變韌。
個人覺得呢個牛柳粒入口果種舌頭與油脂交溶的感覺,比起肥牛來得實在。 墨魚滑,蝦滑雙併 $88
雙清打得非常細膩,唔會食到一粒粒。碌耐D都唔會影響口感。
另叫左可樂,一枝都只係$8。
題外話/補充資料:
價錢街坊,用料新鮮講究。地方乾淨舒服,值得一去再去。