2022-01-31 257 瀏覽
疫情已經有兩年有多,真係好掛住台灣。😢今次就揀咗台式餐廳,位於大埔市中心。不知道是否因為六點後禁堂食的關係,我哋五點前去到已經幾乎滿座。空間擺位好特別,收銀處位於蓋舖位的中間,雖然不算大,但每個位置的確有自己的空間,坐得好舒服,意想不到的,是細細的舖位可以容納長枱的獨立位/「自閉位」。🔹🔹🔹🔹🔹你會見到價錢都好抵食, 50幾蚊去食到一個主食跟飲品🔹🔹🔹🔹🔹1. 酥炸豬扒湯麵清湯底令我很驚喜,有點似大型連鎖米線專門店,但佢呢隻湯底濃郁之餘亦唔覺佢有味精味道而炸豬扒向線酥炸程度及鬆軟度簡直一流,只係有少量連骨豬扒2. 手撕雞胡麻醬冷麵雞肉好滑,係雞髀肉的雞絲,肉的份量也很多冷麵麵底亦很彈牙,再配上厚厚的胡麻醬,實在美味!以下兩款小食都是跟主食加配的:3. 甜不辣外脆內軟口感豐富,配上甜甜辣辣的醬汁,簡直食唔停口4. 炸蝦肉春卷熱辣辣的炸蝦春卷是我非常之喜歡的一個小食外面有層薄薄的炸脆外層,而食落啖啖蝦肉味5. 古早珍珠奶茶出面坊間不多餐廳飲品能夠走冰,但茶點的飲品就可以而沒有變得份量少了。古早珍奶(走甜)是我的極力推介的!6. 鐵觀音珍珠奶綠奶味都算不錯,珍珠即使浸了一段時間也很有咬口🔹🔹
疫情已經有兩年有多,真係好掛住台灣。😢
今次就揀咗台式餐廳,位於大埔市中心。
空間擺位好特別,收銀處位於蓋舖位的中間,
雖然不算大,但每個位置的確有自己的空間,坐得好舒服,
意想不到的,是細細的舖位可以容納長枱的獨立位/「自閉位」。

你會見到價錢都好抵食, 50幾蚊去食到一個主食跟飲品
1. 酥炸豬扒湯麵
酥炸豬扒湯麵

而炸豬扒向線酥炸程度及鬆軟度簡直一流,只係有少量連骨豬扒

2. 手撕雞胡麻醬冷麵
雞肉好滑,係雞髀肉的雞絲,肉的份量也很多
冷麵麵底亦很彈牙,再配上厚厚的胡麻醬,實在美味!

以下兩款小食都是跟主食加配的:
3. 甜不辣
甜不辣
外脆內軟口感豐富,配上甜甜辣辣的醬汁,簡直食唔停口

4. 炸蝦肉春卷
炸蝦肉春卷
熱辣辣的炸蝦春卷是我非常之喜歡的一個小食
外面有層薄薄的炸脆外層,而食落啖啖蝦肉味

5. 古早珍珠奶茶
古早味珍珠奶茶

古早珍奶(走甜)是我的極力推介的!

6. 鐵觀音珍珠奶綠
奶味都算不錯,珍珠即使浸了一段時間也很有咬口
🔹🔹🔹🔹🔹
成餐飯兩個人食直頭捧著個肚走出去。
2022-01-30
下午茶