2018-03-12
今日去咗牛頭角,食平民價越南餐。平日夜晚去都full晒,要攞飛等一等,其實旁邊都有幾多餐廳都仲有位,唯獨佢就滿晒人,似乎真係好嘢來。等左10分鐘左右就有位了,入座後feel到好熱鬧,明顯係附近街坊嘅飯堂。睇返餐牌選擇都多,去食越南野一般我都會試佢個火車頭,個人覺得呢個應該係每一間越南餐廳的招牌。呢度嘅火車頭特別多配料,有牛肉、牛展、魚蛋、豬肉丸、蘿蔔、雞絲同扎肉,湯底都鮮味。好大碗吓,份量好多,唔容易食得曬。小食係越式無骨鳳爪+$22,酸酸甜甜,但唔辣的。飲品我叫左黃綠醫生+$18 ,即係芒果+奇異果沙冰,啖啖鮮果味,正呀!朋友叫左法式紅酒炆牛尾煲配蒜蓉法包 $78,佢話汁香味濃,牛尾仲好淋好入味,紅蘿蔔亦都入曬味。好味但個汁略為太多油,食落好有罪疚感。小食佢揀左安南炸春卷+ $15, 好得喎!春卷皮好酥脆,入面一絲絲嘅材料都熱辣好味。必食推介! 飲品佢就叫香草拿鐵沙冰$18,佢話好香濃,鍾意雲呢那味嘅人就唔好放過啦!其實$100左右,就可以有一個越式粉或者飯,特飲同埋越式小食,都幾實惠。好過食嗰啲連鎖快餐啦!
小食係越式無骨鳳爪+$22,酸酸甜甜,但唔辣的。