2019-06-11 74 瀏覽
台灣古早味想食台灣野但又想搵價錢唔貴又味道唔差嘅餐廳都唔係易事,好彩有朋友介紹我去食一間又地道又好食嘅嘢就係呢間喺銅鑼灣嘅台灣古早味。餐廳環境格調唔錯, 座位寬敞舒適,餐牌上面嘅食物種類都幾多。而且價錢唔貴好容易已經搵到想食嘅嘢。台式滷水拼盤大腸、豬耳和滷水雞翼。大腸煙韌而且滷水入味。豬好爽脆,好彈牙。滷水雞翼煮得很入味雞翼好大件。整碟拼盤都有食咗再想食嘅感覺。雞絲拉皮拉皮係用薯粉做嘅,所以食落口感好煙韌而且拉皮都好粗好大條好有口感。雞絲再配上青瓜再加上台式醬汁味道超夾。雞絲一絲絲的在碟上而且佈滿了醬汁,令人垂唌欲滴。拉皮是用薯粉做的而且很粗大吃下去很有口感,一一條條的拉皮雜燴豆腐豆腐係黃金色嘅而且外皮係炸過,好有口感而且豆腐非常之滑再加上紅燒醬汁,味道一流。另外,雜菇再加上豆腐味道好夾。我覺得呢道菜係必點嘅。下次想食台灣美食都唔一定要去台灣,呢間古早味一定會搵到啱心水嘅台灣嘢食而且價錢又唔貴,下次我都會再繼續嚟食過。
台灣古早味

台式滷水拼盤