2021-09-14
黃埔新開咗呢間西式餐廳,空間感超大,單邊位仲有海景架 🌃 店主想打造呢度成為 Fabrik Group 嘅旗艦店,所以品質一定有保證 👍🏻 佢嘅設計唔會好浮誇,反而想簡單啲,令到更多人可以用一個平民啲嘅價錢去食好嘢,推介法式英式菜俾更多嘅人 廚師好多都來自法國英國,仲係唔同高級餐廳做過,所以大家都好有經驗,嘢食都好高質 👏🏻 佢地同隔離間兒童樂園有個 connecting area 架,日間時間可以一路睇住D小朋友玩,一路坐喺場邊食傳統嘅法式可麗餅同嘆咖啡龍蝦濃湯 📍$78好濃郁嘅龍蝦味,大廚係放咗好多心機同時間嘅一碗靚湯,濃得嚟又唔會太咸,份量都好充足,兩個人share都唔會覺得少蟹肉餅📍$128啖啖都係蟹肉!除餅附送兩款醬,一個係忌廉芝士,另一個係鱷梨醬,個人就鐘意後者多啲,因為食落有少少似牛油果,記住一定要趁熱食啊橙醬油封鴨配法國豆📍$188法國黎嘅油封鴨,特別香口,油脂含佈岩岩好,又唔會膩 😋 用咗慢煮方式,再係最後焗一焗佢,所以外層有少少脆身,加埋秘製醬汁,好惹味辣威士忌梅醬豬扒配薯蓉 📍$178平時啲人成日話,食豬肉一定要全熟架!今日就打破咗呢個概念 😂 豬肉 Medium
龍蝦濃湯
橙醬油封鴨配法國豆📍$188
辣威士忌梅醬豬扒配薯蓉
辣威士忌梅醬豬扒配薯蓉
辣威士忌梅醬豬扒配薯蓉 📍$178
平時啲人成日話,食豬肉一定要全熟架!今日就打破咗呢個概念 😂 豬肉 Medium 先最好食,切開嘅時候會見到小小嘅粉紅色,嗰啲絕對唔係血水,而係嫩肉黎架,食落比平時更 juicy,配埋個打得勁綿嘅薯蓉,真係絕配 👍🏻 聽講佢地傾咗好耐法式定英式 😂 因為分別就係加奶定唔加奶
飲品好得意,用咗大家熟悉嘅Emoji 黎做名 😝 大家個日咩mood 就可以叫返相對嘅飲品