2023-12-10
📍今次去灣仔藍屋附近搵到一間性價比超高,令人好驚喜嘅隱世日式小店。雖然舖頭唔係好大,但提供嘅野食好高汁,而且價格相宜,推薦大家去嗰度附近嘅時候試一試!三文魚刺身($76)幾驚喜,當中有兩片會係三文魚腩,而且片片都係厚切,油脂分佈均勻好嫩滑。雞泡魚干($70)啱啱拎出嚟嗰陣係熱辣辣㗎!因為我哋揀咗takeaway,食嗰陣已經凍咗,但都好好食,好香口而且口感脆口得來又有少少煙韌又有魚味。海膽及帆立貝壽司 $45 & $32海膽壽司($45)好嫩滑入口即溶,一啲都唔腥🤩大推!帆立貝壽司($32)好滑身爽口,而且都好鮮甜!刺身魚生飯($100)好適合有選擇困難嘅我,上面有甜蝦、海膽、帆立貝、三文魚、油甘魚、玉子同蟹柳,樣樣都大大份,而且啲刺身都係用厚切㗎!三文魚油甘魚飯($80)有三文魚、油甘魚、玉子同埋蟹柳,刺身同樣都厚切,油甘魚肉質好厚滑!總括而言,呢間小店食物嘅價錢唔係好貴,提供嘅質素好好👍🏻刺身好新鮮好大塊好厚,性價比高。不過店內係一人打理,老闆會同時整緊幾樣菜式,建議大家耐心等候🙆🏼♀️
海膽及帆立貝壽司 $45 & $32