2020-11-25
友人同我都係美食沙漠居民,想係馬鞍山食餐好確實有點難道,今日又遇到同樣問題,所以友人就提議不如到石門搵食。馬鞍山過去都好方便,車程都只係10分鐘左右,而且石門食肆林立又較少連鎖集團食肆,食物質素更加講究。我地兩個行到聚友小廚後友人就話想小菜想試下,就直接入去幫襯下😋簡單講下餐廳內部,座位相隔距離寬敞,有卡位同圓桌,而且裝修簡潔乾淨企理,燈光充裕,整體黎講環境舒適👍大澳香蝦骨以蝦醬醃新鮮肉排,香蝦骨即炸出黎香味濃郁,未放落口已經聞到蝦醬既味道。香蝦骨咬落外層香脆內層鬆軟,蝦醬味道剛剛好唔會過咸,而且香蝦骨份量十足有成8,9件,抵食又好味👍香煎蠔餅平時要去大排檔先食到,呢道一樣有。同樣地蠔餅即叫即整,出到黎又熱又香脆,蛋同粉漿比例好好,唔會食到成口都係粉,而且蠔仔份量都算多同大隻,真係每一啖都食到蠔仔,爽👍北菇花膠扒豆苗此乃秋冬餐牌上既菜式,秋冬正值食豆苗既時候,豆苖配上花菇花膠就正正成為一道佳餚。花膠又軟又滑,花菇又大又淋,豆苗又嫩又甜,三種食材吸收哂個芡汁,無得彈👍 食物質素好,價錢又平民,聚友小廚將會成為我既飯堂😋補上餐牌供大家參考
大澳香蝦骨
香煎蠔餅
北菇花膠扒豆苗
食物質素好,價錢又平民,聚友小廚將會成為我既飯堂😋
補上餐牌供大家參考