2016-09-23 1196 瀏覽
小編本身住喺將軍澳,但係都比較少特登去呢度開餐。因為對於小編黎講,由蝸居行過黎,都要行15-20分鐘先到。。。呢度唔算易搵,雖然都算近地鐵站,但由寶琳站行過去都要少少時間,何妨我住嗰度,都唔係連接住地鐵站添。。。但呢間野真係開左好多年,算係老字號。而且佢啲水準咁多年都KEEP得好。呢日一早起身,唔想又食火腿通,沙嗲牛,肉丁麵呀呢啲ABC餐。。。於是抆埋兩位老人家行多兩步過黎飲杯熱豆漿,食番幾舊油炸鬼~~裡面環境算係幾大,唔會太迫。但係可能都係一朝早,食客唔算多,而食嘅都以街坊居多。佢剩係早餐都好多選擇,小編每次黎到都要少少時間諗一諗。。。(利申 : 小編係有嚴重嘅選擇困難症)每次黎到,都一定會唔小心叫多左"少少"小食,結果。。。咪眼闊肚窄囉~~但因為真係好好食,次次都忍唔住嗌多左"少少"。。。研究完一輪,終於嗌到喇~~落單方法都好簡單,你叫咩,佢幫你劃咩。埋單時攞住呢張單俾錢就得架喇~~通常都唔洗等好耐,就算係繁忙時段,啲野都算黎得快。每次都必點嘅油炸鬼。次次都同一個感覺,就係又熱又脆口,永冇失手~正呀!!呢個油豆腐麵,係媽媽嘅其中一個至愛。佢最鍾意個湯夠清,唔會濃,而且食完都唔會口乾
小編本身住喺將軍澳,但係都比較少特登去呢度開餐。

但呢間野真係開左好多年,算係老字號。

而且佢啲水準咁多年都KEEP得好。

裡面環境算係幾大,唔會太迫。

(利申 : 小編係有嚴重嘅選擇困難症)

但因為真係好好食,次次都忍唔住嗌多左"少少"。。。
研究完一輪,終於嗌到喇~~

落單方法都好簡單,你叫咩,佢幫你劃咩。

埋單時攞住呢張單俾錢就得架喇~~
通常都唔洗等好耐,就算係繁忙時段,啲野都算黎得快。

每次都必點嘅油炸鬼。

次次都同一個感覺,就係又熱又脆口,永冇失手~

正呀!!
呢個油豆腐麵,係媽媽嘅其中一個至愛。

佢最鍾意個湯夠清,唔會濃,而且食完都唔會口乾。
呢個雞扒麵就係我老爸嘅唯一選擇,主要係佢鍾意食雞扒。。。

而我就麻麻喇~~因為我覺得雞扒整得比較咸,同埋"孩口",我就會扣少少分喇~~

但係呢度好細心,你唔洗同佢講分開上,佢都會自動幫你將個麵同雞扒分開~~洗事浸淋哂嘛~
而我今次就揀左雲吞麵。

佢只有3粒雲吞,但係粒粒都好大粒,好足料,唔會得個皮~~

如果我冇估錯,佢啲雲吞應該係自己包,因為真係好足料呀~

而且由於小編比較鍾意食炒蛋,特登叫師父轉炒蛋~~正呀!!

雖則賣相麻麻,誠意搭夠啦~~
而每個餐都會有杯豆漿送,我就鍾意飲熱多過凍喇~~

每啖豆漿都用匙羹慢慢"不"上黎,再放入口。

嗰種感覺呀~比起飲凍豆漿嗰時,好快咁一次過灌落喉嚨度,完全係另一個層次呀~~

不過各人有各人喜好啦~~以上純屬個人小小意見。。。
話左次次都會叫多左,今次又點會例外呢?

今次就叫左個煎豆腐食,又係即叫即煎,包唔會"淋"。

又夠哂熱辣辣,又好味~

點會令人唔叫多啲吖。。。
題外話/補充資料: 整體賣相一定係麻麻架喇~但係味道絕對係另一個FEEL呀! 所以一定唔可以俾佢個外表呃左呀~~