2017-11-28
雖然經常周圍食,但食評真係唔會間間寫,皆因果D大家都一清二楚咩品質都唔會再睇食評決定去否,其次都幾百個讚既餐廳,寫左都唔慌有人睇到啦,所以D細舗平民食店就最鍾意埋手落墨。廢話講完講依間野食先,雖然坊間既牛腩雲吞店多不勝數,但行得多睇得多自然會有種觸覺初步FEEL到間野伏唔伏,而依間睇落就似踏踏實實冇中伏。左望加望街坊大多幫襯牛腩,就整碗黎試試啦。一上枱,牛腩數目收貨,係略嫌以為牛腩河唔洗叫加色會有腩汁架啦,清湯咁,不過依排食得油膩野多,既然咁上清就清啦!一口試舊牛腩,嘩!堅OK,讀得書少,牛腩形容詞窮,只能講成好像叉燒半肥瘦的黃金比例咁,咬落肥而不膩,肉質口感一流,甚至好過我既至愛「茶木既紅燒牛肉麪」添囉,只係佢味道都係做番傳統牛腩面既風味,假若湯底面底改改,一定更上一層樓講到賣廣告咁誇添,不過下次我會考慮買盒牛腩外賣自己係屋企自己煮面,咁先係PERFECT MATCH