2023-07-21
宜家石燒牛喺香港越嚟越多店,抵食又夠飽。最近長沙灣都開咗一間,最平$58 就有一份牛板腱🤑,無花無假,係$58,餐廳每一期都有唔同優惠。我之前食過一次都覺得勁抵食,所以今次試下其他款式。 呢度好似喺日本食拉麵咁,先喺門口買飛,揀咗你想要嘅牛,之後職員會送上嚟。我哋今次揀咗一個$138 西冷牛扒🐮,另一個係$118 牛肩胛,每份大概200g,份量都ok。 出面有自助區,有羅宋湯、手搖沙律🥗、珍珠白飯🍚可以任添,沙律仲係一兜兜裝住,感覺衛生。如果嫌未夠味,可以喺自助區拎啲蒜蓉汁、蜜糖芥末汁、黑椒汁。 上檯啦,熱石發出咋咋聲,西冷牛扒比我想像中大塊,相機食完,嗱嗱聲切開,入面係1成熟,所以一定要用熱石整熟佢,食落油花較多,受熱後油花與牛質熔為一體,汁多味美、入口即化。 另一款是牛肩胛,油花雖然比較少,但肉質好軟腍,肉汁亦豐富!性價比好高。真係好抵食,絕對值得再試!😋
上檯啦,熱石發出咋
真係好抵食,絕對值得再試!😋