2024-03-01
尋福記 (17/1/2024)今天同朋友去紅磡黃埔花園行街後就去搵嘢食,我朋友鐘意食湯麵,就介紹我去附近一間食麵店,這間麵店在一條小巷內名為尋福記,個店名好令人有福氣,店舖以綠色為主,舖內滿綠色方塊磚,座位數目不多只有三張二人枱,這間食店食品都好受歡迎,不停有人出入,其中有很多人來外賣,店舖雖然細細間,但個裝潢非常有風格,好有香港懷舊情懷,還有店員服務一流很用心介紹食品。我朋友就叫招牌沙茶麵,佢話有好多食材好足料,有魷魚、蝦球、螺片、豆卜同滷水蛋,加起來都超過十件,魷魚彈牙爽滑,蝦頭大隻爽口,螺片博身爽脆,豆卜入晒沙茶味,滷水蛋煮得很入味,湯底沙茶味濃而不渴,亦不太辣不油膩,非常惹味,油麵煮得剛剛好,有著適中的彈性,也十分掛湯。佢亦加埋套餐,有蠔油唐生菜及飲品,食湯麵加碟菜令人感到滿足。而店員就介紹我吃全家福牛麵,佢話個湯底係用牛骨同當歸,還有十多種材料熬製而成,冇落味精,好有藥膳風味。我好喜歡飲湯,所以即試飲,我飲後真係覺得啲湯清得黎有種淡淡藥材既香味,真係好正。麵食當中包含咗五種餸,有牛肉羮、牛筋、牛肚、牛展、牛丸,每樣都有幾件,成碗麵都好大碗,感覺滿足,牛肉羹好有肉味,牛筋非常爽
而店員就介紹我吃全家福牛麵,佢話個湯底係用牛骨同當歸,還有十多種材料熬製而成,冇落味精,好有藥膳風味。我好喜歡飲湯,所以即試飲,我飲後真係覺得啲湯清得黎有種淡淡藥材既香味,真係好正。麵食當中包含咗五種餸,有牛肉羮、牛筋、牛肚、牛展、牛丸,每樣都有幾件,成碗麵都好大碗,感覺滿足,牛肉羹好有肉味,牛筋非常爽口彈牙,牛展好有咬口,牛丸亦爽口和牛肚亦好入味,每一樣食物味道都各具特色,油麵煮得都彈口,亦非常配合個藥膳牛湯,真係好好食。
我哋最後叫了一個小食香脆五香卷,炸得很香不油膩,卷皮鬆脆,五香肉餡配埋小菜香氣十足,味道配合醬料同埋飲品,真係好好味。
尋福記好值得推介俾大家,食得好滋味,亦好抵食,店員嘅服務態度又善又好,我下次會再來吃其他食物,尤其是沙茶麵,我見我朋友真係吃得好味。