2023-10-13
「喂,去打冷喇」,明明成句句子都無任何一隻字係關於食物或食嘢,不過唔知點解個個香港人已經將「打冷=去食潮州菜」Anyway,我哋今次介紹嘅係我哋由細細個食到大而且價錢非常親民又有質素嘅西環一代著名食店,金興潮洲飯店!舖頭得到街坊們多年對呂老闆嘅鼎力支持,已經擴展出幾個舖位喇🤣去骨鵝片($140):份量足/鵝片厚/連鵝皮,呢三個因素通通齊哂!加埋佢哋嘅滷水汁,無論係鵝片或墊底嘅炸豆腐都夠哂入味,而且唔會爆鹹👍🏻 鵝片肉質柔嫩,一啲都唔嚡,連埋鵝皮一啖咬落去,鵝香十足🥹令到我哋即刻叫個「靚仔」(白飯,$10)同一枝啤酒($25) 餸飯食🤩豉椒炒蟶子($140):份量好夠,當然唔好expect蟶子肉好大條喇,大約無名指咁上下喇🤏🏻一上枱我哋已經聞到好香嘅豉椒味🤤蟶子新鮮,無沙,食落鮮甜而且帶少少辣,越食越正。椒鹽九肚魚(例$90):即叫即炸,上枱時我哋仲feel到陣熱力源源不絕咁係九肚魚到散發出嚟🥵炸粉上得好薄身,而且九肚魚好嫩滑,口感上形成咗外脆內軟,沾少少佢哋自家調製嘅醋,中和翻個油膩感,正!今次九肚魚嘅骨仲唔太多,無sip牙罅🤣 當然呢啲嘢係撞手神嘅😌墨魚鵝腸雙併($80):墨魚都叫新
墨魚鵝腸雙併($80):墨魚都叫新鮮,好彈牙!而且包含嘅部位有墨魚身及墨魚鬚,美中不足嘅係我哋食到有少少鹼水味,呢度扣咗少少分🤏🏻不過佢哋嘅鵝腸就真係好正,而且鵝腸入邊嘅肥膏已經全部清理好,唔會話食完覺得好油膩🤤仲要條條都咁爽口彈牙。最底層佢哋用咗中國最鍾意割嘅一種菜墊底,就係韮菜🤣
呢間餐廳大大話話都過30年歷史,而且淨係開晚市,咁多年都係㗎啦!所以佢哋絕對係一間有實力,而且深得街坊歡迎嘅舖頭!第一次嚟嘅朋友講定你聽,侍應好似好惡咁,不過佢哋冇心的,最緊要係跟翻人哋規矩,人齊入座,咁就冇問題👍🏻希望30年後,我哋同大家都仲聽到呢一句廣東話「喂,去打冷喇」