2023-01-29
話說係網上見到呢間係屯門新開無耐既占士牛肉飯,主打係牛肉定食,用既牛肉係美國prime級牛肉,但做法就以日式為主,賣點係平價,最平$39就可以有個牛肉飯,係屯門市中心黎講係非常抵,所以今次就同老友黎試下食晚餐啦。呢間鋪前身都係做日式料理既,食過一次都算唔錯,見到裝修同埋d員工制服都同之前一樣,估計同一個老闆只係轉型做平民餐,門面已貼晒餐牌價錢,主要都以平價黎吸引,咁味道如果就要試試先知。香辣牛肉飯小店都係用Qr code落單,主要都係幾款牛肉飯同炸雞炸豬扒之類,款式不多,今日就先試香辣牛肉飯,雖然話係辣牛肉但辣味只係超超超輕微,怕辣既朋友都一定食到,調味黎講都還可以,牛肉就煮得超超超腍,腍到有d爛,可能無牙都食到,質地黎講我就喜歡有咬口少少,牛肉就應該真係用prime級,因都有d油脂位同肥位,用料唔太差,白飯用珍珠米,可以揀多飯,白飯煮得比較一般,有d位熟d有d好似生d,平民價錢就算收貨啦,另外加$8多個前菜同飲品,今日係麻油蓮藕,細細碟都幾香。咖哩牛肉飯老友揀既,咖哩係日式咖哩。炸牛肉薯餅跟餐加$20就有個薯餅同飲品,薯餅新鮮炸要等耐少少,薯餅入面d薯蓉都幾實淨,都見到有少少牛肉碎,
香辣牛肉飯
咖哩牛肉飯
老友揀既,咖哩係日式咖哩。
炸牛肉薯餅
跟餐加$20就有個薯餅同飲品,薯餅新鮮炸要等耐少少,薯餅入面d薯蓉都幾實淨,都見到有少少牛肉碎,正常水準。
整體而言平民價錢水準算ok,好好食就稱不上,雖然話39-42蚊可以食到個飯,但其實要收加1,如果加埋飲品其實都$5x-6x,叫做正常價位啦,服務方面d侍應都算幾有禮貌,幾周到。