餐廳: 富興潮州麵家
資訊:

今晚又來西環 QUICK DINNER這間麵店我已經幫襯過幾次,其水準都好穩定, 快靚正乎合我一人晚餐的大原則。而且對其牛腩、牛根有信心,次次來都只會食呢兩野。 之前幾次都係食粉麵,今次大不同點了 $37 亦稱之為麻甩飯,我對碟頭飯有點情誼結,由細食到大,是回憶。小舖無乜裝修,  舊舊地咁,但基本要求是地方夠清潔就OK 啦 。估計是一家人經營, 所有野都由老闆一手一腳做,廚房兩位後生仔, 應該是仔仔。先送來是細紫菜湯 ,有蔥花、紫菜,  以為味道清清地, 但原來味精略重。 好快 都上枱份量足, 估唔到牛根會有咁多, 差不多佈滿整碟,墊上生菜、白飯底加牛腩汁。這裡的牛根夠香、入口軟淋、亦保留小許彈性; 腩汁惹味,但不會過濃。 平民美食; 街坊價錢, 也是令我百吃不厭的原因。
今晚又來西環 [富興潮州粉麵] QUICK DINNER

而且對其牛腩、牛根有信心,次次來都只會食呢兩野。

之前幾次都係食粉麵,今次大不同點了 [牛根碟頭飯] $37

亦稱之為麻甩飯,我對碟頭飯有點情誼結,由細食到大,是回憶。

好快 [牛根碟頭飯] 都上枱

平民美食; 街坊價錢, 也是令我百吃不厭的原因。
2019-02-11
  • 牛根