2022-07-20
今日放假陪媽子返土瓜灣探下舊街坊。自從開咗土瓜灣站之後,舊貌改變咗好多,亦開咗好多食市。俩母女行咗大半日,有啲攰攰哋,食埋個晚餐先返屋企!經過北帝街依間茶舍,見到幾新淨,晚餐有扒類、焗飯、pizza 、意粉等多種選擇,跟埋熱飲大部份都係60幾70蚊左右每張檯都放有消毒液,十分窩心。☕我哋點咗兩個套餐,送一杯熱杏仁霜,另以優惠價$18轉樽裝桂元紅枣茶。由於天氣太熱太口渴,再以正價$32要多樽洛神花茶。兩樽茶少少甜,健康又解渴!🍝🦐香濃茄汁鮮蝦蜆扁意粉扁意粉麵質煙韌有咬口,吸收酸酸甜甜茄汁,加上鮮冬菇、新鮮蜆肉同彈牙大蝦煮出嘅濃湯汁,仲有芫茜香味,好開胃!🍕千島海鮮pizzapizza 金黃多醬汁,熱辣辣,材料有粟米粒、洋蔥粒、磨菇粒、菠蘿片同墨魚圈等,批邊同餅底香脆。就算咁高温嘅天氣,一樣易入口完全吾覺漏,仲好多人嗌好受歡迎添。🥧意大利法式栗子布朗尼雖然非常十分飽,但都要食埋個香甜栗子泥嘅甜品。平民價錢嘅餐廳,味道有驚喜,年輕服務員有禮貌,下次去土瓜灣時會再幫襯!
每張檯都放有消毒液,十分窩心。
🍝🦐香濃茄汁鮮蝦蜆扁意粉
🍕千島海鮮pizza
🥧意大利法式栗子布朗尼
雖然非常十分飽,但都要食埋個香甜栗子泥嘅甜品。
平民價錢嘅餐廳,味道有驚喜,年輕 服務員有禮貌,下次去土瓜灣時會再幫襯!