2019-05-26
今日捐窿捐罅搵小店日嘅目的地就係石硤尾啦🤣 由石硤尾站開始行左幾分鐘,天空開始落雨,咁岩見到呢間「小排檔懷舊車仔麵」,見仲未食晏於是就衝左入去順便避下雨☔️.餐牌簡單而直接,車仔麵可以散叫或者套餐。 我哋當然揀套餐啦,可以自選六款配料仲包埋飲品, 都係$45,又幾抵食✨.六寶麵套餐 (少辣):幼麵+紫菜(+$5)+糖心蘿蔔+芝士腸+ 花枝丸+陳皮魚蛋+滷水雞翼+滷水溏心蛋+凍奶茶($54)滷水流心蛋真係吾錯🙈 輕輕一咬,金黃色既蛋汁流哂出黎,而蛋白柔軟滑溜,仲好有滷水味添💕芝士腸皮脆而多芝士😍再加上一絲絲紫菜,口感爽身,吸汁一流❗️花枝丸好彈牙,而陳皮魚蛋煙韌度夠高,魚味濃郁帶點果皮香😋 落單時店員仲會額外上蔥花同自製嘅辣椒菜甫,超正呀☺️.六寶麵套餐 (少辣):糖心蘿蔔+豆卜+爽口豬皮,秘製牛坑腩+蜜煎厚午餐肉+油麵+凍豆漿($45)豬皮爽口彈牙,而蘿蔔咬落好清甜🥰豆卜吸汁力都係強手😈再鋪少少辣椒菜甫上去,又香又辣又JUICY😍搽左一層蜜糖係午餐肉上再落鑊香煎,入口香脆帶點甜😘.依家愈黎愈少小店可以企得著腳,所以要支持小店,令小店嘅人情味得以延續😎