2020-01-20 651 瀏覽
早一兩日放工經過北角,突然想食海南雞飯。打開openrice 搵一搵,見到附近剛好有間賣海南雞飯一入鋪頭,抬頭兩面牆貼滿左餐牌,一時之間真係花多眼亂,一時想食沙薑雞飯,又想試下手撕雞,最後我堅持✊揀返海南雞飯。個餐可以揀油飯或者菜飯,雖然我最喜歡菜飯,不過海南雞梗係要配油飯先夾啦。跟餐只有平時的黑醬油,如果有埋酸辣醬就完美了。😛雞肉唔鞋口,因為我的不是脾位,所以肉質不太滑。但偶然雞皮中間有少少啫喱質感的骨膠原,感覺幾滑返一點。不過我最驚喜的竟然是個例湯我諗這個應該是南瓜加冬瓜同紅蘿蔔豬肉煲出來的老火湯吧,個湯出奇的清甜,令我好像自己都返屋企試下煲。埋單個餐五十幾蚊,有靚湯飲,感覺好超值。我仲諗緊下次揀邊款飯好。相比起某些大連鎖店,我覺得小店質素又高,價錢又相對平宜。我都想考慮搬來北角。😂

跟餐只有平時的黑醬油,如果有埋酸辣醬就完美了。😛

不過我最驚喜的竟然是個例湯

2020-01-13