餐廳: 金記冰室 (東九匯)
資訊:

2021-11-27 474 瀏覽
金記冰室又開分店了,終於開到我屋企附近,實在太好了~是日屋企無煮飯來食下,中餐西餐都有供應選擇甚多,一時間花多眼亂揀菜需時,手機掃QRcode落單好方便。冰室佔地相當大,新店環境一定光鮮,提供好多卡位座位闊落。見在場有不少一家大細來開餐的,價錢經濟好食兼大碟,街坊晚飯的好選擇。新鮮菠蘿咕嚕肉 $70咕嚕肉大件,仲好多件。佔滿醬汁的外層微脆,味道酸甜開胃,啖啖肉口感而且入味。罕有地用上新鮮菠蘿,鮮甜味美,配料仲有洋葱、紅椒、提子乾,看出誠意又幾抵食的。自選二人小菜餐 $158套餐:粉葛豬骨湯熱湯好飲味道清甜,可以清熱下火。套餐:欖菜肉崧四季豆四季豆色澤翠綠,條條都咁長,看出用心製作。咬落爽口唔會炒到好淋,欖菜肉崧鹹香惹味,撈飯食好正~套餐:韭黃叉燒炒滑蛋蛋的確炒得好滑,配以韭黃爽脆鲜美,叉燒大片切一薄口感會更佳。紅豆冰 +$10沒有太大驚喜,可能我揀左少甜,而紅豆是完整一粒粒的,我始終喜歡爛溶溶,溶入奶中飲。咸檸七 +$10罐裝七喜加咸檸檬,標準味道一定好飲。
金記冰室又開分店了,終於開到我屋企附近,實在太好了~

新鮮菠蘿咕嚕肉 $70
新鮮菠蘿咕嚕肉

自選二人小菜餐 $158
套餐:粉葛豬骨湯
熱湯好飲味道清甜,可以清熱下火。
粉葛豬骨湯

套餐:欖菜肉崧四季豆
欖菜肉崧四季豆

套餐:韭黃叉燒炒滑蛋
韭黃叉燒炒滑蛋

紅豆冰 +$10
咸檸七 + 咸檸七

咸檸七 +$10
罐裝七喜加咸檸檬,標準味道一定好飲。
2021-11-20
新鮮菠蘿咕嚕肉