2019-01-06 852 瀏覽
新年伊始,趁放假去九龍城個邊閒逛,之後就坐渡海小輪番北角。係北角碼頭一落船,就發覺有少少肚餓,又未到晚飯時間,想搵啲輕食頂住先,係碼頭向英皇道方向行,就見到「權記」。當然啦,呢類麵檔係香港唔算罕有,但一睇就知係平民消費。行入店舖,人客坐滿每一張枱,就隨意挑一張坐下。望一望貼在牆上的餐牌,亮點係單雙併同價,三併先另外加錢,不過呢間就無賣牛腩牛筋,只有賣鮮牛肉作配料。平時自己去呢類麵檔,一般都會要求加色(加腩汁),食落會較為惹味。最後叫左碗雲吞片頭河,朋友就叫左雲吞魚皮餃麵,另加一碟通菜。兩碗麵好快就端上來,配料份量正常,兩粒雲吞加兩塊片頭。先試下粒雲吞,size都夠大粒,入面包滿鮮蝦,不俗。然而,片頭就比較失色,咬落去唔夠彈牙,明顯係粉比重太多。至於河粉都不過不失,湯底方面可能平時都會要求加色,覺得味道略為偏淡。碟通菜就好麻麻,可能唔太時令,偏黃偏老總括而言,我覺得以呢個平民價錢,野食要求不能太高,用作充飢之用已足矣。是日點餐: 雲吞片頭河雲吞魚皮餃麵油菜(腐乳通菜)豆漿

雲吞片頭河

雲吞魚皮餃麵

豆漿

是日點餐:

雲吞片頭河
雲吞魚皮餃麵
油菜(腐乳通菜)
豆漿
2019-01-01