餐廳: 鮮丼家
資訊:

鮮丼家位於勝利道,係一間專注於感覺平實的日式餐廳,環境輕鬆舒服,非常適合一兩個朋友輕鬆食飯聚餐價錢都好親民,晚市仲可以$60一個飯,仲要係日本菜,真係街坊恩物角切魚生沙律有三文魚、吞拿魚同青瓜粒。魚生份量多,都好新鮮,其中三文魚都幾油脂豐富,配上清脆嘅青瓜粒,整體味道清新,好開胃四式刺身包括三文魚、吞拿魚、北寄貝同甜蝦。每一片都非常新鮮。其中北寄貝嘅脆口感令人驚喜,而甜蝦嘅肉質鮮甜日式雜炊最令我印象深刻嘅,非日式雜炊莫屬~呢道菜配有海鮮粒、蟹膏、雞粒、冬菇同黃蘿蔔粒,另外仲可以加配唔同海鮮,我就揀左帆立貝啦帆立貝好大隻,同埋唔會煮到老,口感好好~日式雜炊嘅配料配搭令每一口都帶出濃郁嘅海鮮鮮味,米飯吸收咗所有嘅湯汁,香氣四溢~蟹膏嘅濃郁味道同海鮮嘅鮮甜完美結合,令整道雜炊變得層次分明,口感豐富。冬菇同雞粒嘅加入,唔單止增加咗口感嘅多樣性,仲令整體味道更加圓潤,讓人食完仲想再食秋、冬天食雜炊真係冇得輸啊炸蝦卷都值得一試~外皮酥脆,裡面嘅蝦肉鮮嫩,不錯呢值得encore 的小店!

角切魚生沙律

四式刺身

日式雜炊
帆立貝好大隻,同埋唔會煮到老,口感好好~
秋、冬天食雜炊真係冇得輸啊

炸蝦卷
都值得一試~外皮酥脆,裡面嘅蝦肉鮮嫩,不錯呢

值得encore 的小店!