2019-05-27 58 瀏覽
今日我們靜悄悄加入高溫火山石燒肉行列,試下而家好興嘅熱石牛扒先。深水埗分店早前搭車經過見好多人排隊已經想食,搵日放工早少少去好彩有位,因為坐落已經不少人陸續入座全場爆滿!柯打了一份牛肋骨排同一份牛肩肉眼,各100g,前菜及飯採自助形式,食幾多裝幾多,不要浪費!自助落單後可以去自助區夾沙律菜,麵豉湯及醬汁,白飯就等牛肉上先再裝。熱石板及牛肉徐徐送上,牛肉約一成熟,自己切開再煎到自己喜歡的熟成即可。果然是不同部位,果道大不同!牛肋骨排是牛仔骨部位,脂肪較多,所以熱石上油花彈得較厲害,食落牛味濃之餘,脂肪味更突出,喜愛吃肥一點的會很不錯!相反牛肩肉眼則較瘦,肉汁同樣充足,不用燒很久很嫩滑,無得去日本,食住先啦!牛肉部位種類有六種,下次再試。

牛肉部位種類有六種,下次再試。
2019-05-22