2011-10-09
雖然响灣仔返工,但當日咁啱同同事 V 都响九龍區上完庭後差唔多食 lunch 時間,所以兩個人膽粗粗咁約埋「半蛇王」咁去食早 lunch。同事 V之前話呢間嘢新開食物唔錯,於是就落咗尖沙咀到食 lunch。環境 & 服務去到...真係窒咗窒 - 門面好 grand 好靚,雖然當時應係食 lunch 嘅高峰期,但入面人唔多,心諗肯定係貴嘢,但同事 V 拍心口話唔貴...OK..照入。一入門,幾個近門口嘅待應即時望住咁話歡迎呀、幾多位呀,反應好快。坐底後,待應即時沖茶> 放底點心紙(餐牌?)> 介紹有咩餐 & 有咩推介食物後,即刻行開比時間你諗食咩,唔會企响到係咁迫你落 order,印象分即時大加~可能裝修得好 grand,所以食客講嘢時都細聲 d,又有好柔和嘅 background music,絕對唔會好似出面食肆咁,嘈到爆。眼見都有唔少食客係情侶 & 疑似「上等人」。感覺好舒服。餐牌嘛...可能新開舖,所以只有一張紙咁比你 tick 食咩。但入面有成三十幾四十樣食物,冇相真係有 d 難揀食咩。都算有心嘅係 - 有 mark 星星果 d = 推介食物。第一次食,當然係穏陣咁食有 mark
環境 & 服務
餐牌嘛...可能新開舖,所以只有一張紙咁比你 tick 食咩。但入面有成三十幾四十樣食物,冇相真係有 d 難揀食咩。都算有心嘅係 - 有 mark 星星果 d = 推介食物。第一次食,當然係穏陣咁食有 mark 星星果 d 先啦...再睇食物價錢,見係相當相宜...ok..即喪叫嘢食 ( ̄+▽ ̄)
食物
茶
估唔到佢地係用玄米茶,仲要幾濃果隻,即時心情大好。食到咁上下,佢地會幫你拎走壺茶去加熱水,唔似其他同類食肆咁一係你唔叫佢地永遠唔會理你壺茶 or 只係過黎睇吓你仲有冇茶就算。超感動 :_) 墨西哥叉燒包
size 唔大,個皮好軟...好似餐包咁軟,一咬,認真要小心燙口,我估係即叫即焗,唔似係焗咗一大堆,有人 order 時先响焗爐拎比你 - 因為一 D 都唔硬。估唔到嘅係你真係會見到一粒粒唔細嘅叉燒,而唔係好似有 d 食肆咁比叉燒醬你就算..唔錯...唔錯。 三文魚長春卷
响澳門永利軒食過頪似嘅,見到香港竟然有,即叫。一入口真係差 d 淥親,因為真係好脆好熱。咬開,同墨西哥叉燒包一樣,見到有大大粒三文魚!! 好食過永利軒好多! 食咗一條唔點跟住黎嘅醬已覺好味,食第二條時點佢個疑似芝麻醬,仲好味! 最後,我自己一個唔理同事 V,食哂三條..(認真唔好意思喲) 糯米雞
恕我孤陋寡聞...黎到後我問佢呢個係咩... 囧rz... 呢個糯米雞同我地食嘅用葉包住嘅好唔同,佢用蛋夾住 D 糯米。由於唔似一般嘅糯米雞咪濕立立 & 油冧冧,食完唔覺漏。可以試試~ 豬潤腸
唔知係咪要整豬潤嘅事前工夫麻煩,所以好多食肆都唔會有呢個菜式。個腸粉皮好薄好滑,豬潤一 d 都唔腥,證明事前嘅程序做到好足。佢地仲好有心咁將豬潤切得細細粒之餘唔會堆埋一邊。Total 有三條,三條 d 豬潤份量都分佈平均。所以雖然皮薄,但夾起黎唔會跌埋一邊。如果可以,下次我會托待應將豉油分開上 - 我自己食腸粉只係落好少豉油。但同事 V 話正,因為佢地真係落好多甜豉油,啱佢喎~ 薯絲豬頸肉
平平無奇嘅豬頸肉,但當你食埋伴碟果 D 薯絲嘅話就變得相當好食。豬頸肉本身食多兩舊會覺得好膩,仲要係好熱嘅豬頸肉。但同凍冰冰、酸咪咪而又好爽口嘅薯絲一齊食(or 輪住食),即時冇哂肥膩感。一個又熱又腍,一個又凍又爽口,一拍埋,成碟嘢好大對比,變得好好食。當時有個衝動想叫待應問廚房 D 薯絲係點整。 食完,埋單 around 百鬆 D...平過飲茶。總括黎講,樣樣都好好食。由於成張點心紙有成三十幾四十樣嘢,加上食物水準高(又價錢相宜呢~),好難唔返轉頭食。下次會試冰鎮奶茶(見到好大杯)+ 蝦餃(隔離枱情侶話粒蝦好爽好大粒)+ 牛肉燒賣 & 桂花糕(另一張枱師奶甲話有燒賣杞子..唔乾身好「牛」,師奶乙話桂花糕好清,唔太甜)+ 炸雞翼(另一張枱個妹妹仔話好味道喎)。希望到時有本有埋圖嘅餐牌睇吓,可以比我容易 D 揀嘢食~
其實食到大約 1:40 p.m .時,開始好多人入黎。到 2:00 p.m. 全場已爆。原來尖沙咀食 lunch 時間同中環金鐘灣仔好唔同... *O*