2023-09-05 16 瀏覽
👀經過一個月,我終於返到嚟香港啦,第一次約朋友出嚟食飯,梗係要揀啲好食啲嘅嘢食啦,今日就嚟咗呢一間位於銅鑼灣嘅居酒屋. @jung39_japan 一齊嚟睇吓佢到底好唔好食!原本我哋都係book咗夜晚嘅,點知原來呢間餐廳最近新推出咗午市定食,我見到佢哋仲有兩個Menu,一定揀到你鍾意食嘅嘢嘅!。junG御膳定食 $248呢個已經係我見到最豪華嘅套餐,用上日本特色九宮格佈菜。店員仲好細心咁介紹咗每樣食物嘅食法。除咗有我哋最愛嘅章魚燒之外,仲有唔同嘅串燒。不過喺呢度我最欣賞嘅係佢哋鮮甜嘅魚生,同埋和牛壽司,呢度嘅牛筋亦都住得好唔錯,夠軟爛容易入口。另外大家見唔見到手掌咁大隻生蠔?非常鮮甜多汁,而且係蒸熟咗㗎,唔需要擔心腸胃問題!套餐仲包一杯嘢飲,我哋就叫咗是日果汁,今日就係橙汁,粒粒果肉非常新鮮。。那魚腸伴芝士$98之前從來未喺日式餐廳食過呢樣嘢,脆卜卜嘅麵包配上creamy嘅cheese,同埋香辣嘅藍雨腸,令佢嘅口感更上一層樓!辣魚腸嘅風味亦都比充分激發,真係好食到超乎我想像!。千島醬一口炸芝士$58朋友千叮萬囑,我一定要叫呢一道菜,咁我當然要試吓啦!果然同佢形容一樣咁好食。就算我哋
👀

。junG御膳定食 $248

。那魚腸伴芝士$98

。千島醬一口炸芝士$58

朋友千叮萬囑,我一定要叫呢一道菜,咁我當然要試吓啦!果然同佢形容一樣咁好食。就算我哋傾偈傾到唔記得咗食,到最後都仲係有趣卜卜嘅外皮同埋流心芝士嘅效果!

。香港吞拿卷$138

本身以為食到頂級吞拿魚$138應該只係細細件,點知上到嚟我哋都非常震驚,竟然有滿滿一大碟!吞拿魚非常新鮮,而且醬汁條配得好好,小小嘅辣到,反而將吞拿魚嘅風味放大,真係好好食!

。明太子$58
。明太子芝士玉子燒$98

作為明太子愛好者我哋都有嗌到太子同埋明太子芝士玉子燒,估唔到呢度嘅明太子料理都非常多樣!呢度嘅明太子整得好好味,仲配上青瓜,爽脆嘅口感,加上明太子嘅辣真係好夾!講返玉子燒,呢度廚師都非常大方,芝士可以做到瀑布嘅效果!玉子燒亦都做得非常嫩!可以見到廚師都非常之有水準!

。鹽燒牛舌$98
炸雞軟骨$58
。金菇豬肉卷$25
呢度嘅串燒亦都非常吸引人,嚟到居酒屋點可以唔試吓呢?果然一試難忘,首先佢哋嘅牛舌選用嘅係非常優質嘅牛肉,呢啲係呃唔到人嘅,經過火燒,同埋鹽嘅點綴,將佢嘅油香100%發揮!炸雞軟骨,原本我係唔想食嘅,因為之前喺AEON食過一次之後有陰影,點知呢度顛覆咗我對雞軟骨嘅印象,食過就明白!最後終於出現素菜,我嘅腸胃表示感動,金菇同豬肉,果然係最佳配搭!發揮一流!