2011-01-03
打冷野都係平常可以食到既,只是咸雞就唔係咁多地方有供應,樣子好似白切雞咁,多了一份咸香,雞肉唔太嫩滑,不過就好有鮮味。鵝片好嫩滑,鹵水味十足,有一定年月,整體唔錯。條魚飯就好多黃油,好美味,魚味鮮味並存,如果可以再大條d就好開心。墨魚拼大腸就好夠味道,而且我鍾意墨魚既顏色,絕對無上橙色,大家都知道啦,出面十間有九間都上了橙色,呢d色素始終對健康都係無益架嘛。接下來,有個值得推介既湯,蕃茄紅衫魚湯,但係呢個湯都唔明點解會係潮州野到出現,仲要係熱賣食品,唔通佢係潮州人所創出黎,不過佢地煮得真係好好飲,鮮茄味香濃,魚味出眾。蠔餅就唔係太好食,唔鬆脆,好似蛋餅咁,蠔仔份量都唔多。蟹棗同蝦棗都做得幾好,炸得唔會太燶,配上桔油同吃,更加滋味。豉椒聖子好夠味,炒得好好,夠哂火喉,唔會靱。個沙嗲牛肉芥蘭亦都好夠味,沙嗲味又唔會遮蓋左牛肉味同芥蘭配合得天衣無縫。潮式炒麵線好好味,不過太多油。水瓜肉碎煮魚鰾真係好好味,我一個人差不多食哂成碟。最後梗要食番個蠔仔粥黎完結啦,蠔仔數量多,湯底鮮味十足,整體都唔錯。南記既份量好大,價錢公正,食到好飽,不過環境就好一般,唔好期望D人好斯文,同好好服務。
鵝片好嫩滑,鹵水味十足,有一定年月,整體唔錯。
蠔餅就唔係太好食,唔鬆脆,好似蛋餅咁,蠔仔份量都唔多。
豉椒聖子好夠味,炒得好好,夠哂火喉,唔會靱。