2020-06-14
平時怕等位,怕早起,好少去飲茶,已經成年冇去過酒樓😂難得今個星期日同屋企人飲茶🍵唔揀連鎖酒樓,試試星匯酒家。以前試過晚巿任食火鍋,好抵食!對星匯都幾有信心,所以今日飲茶就鎖定呢間! 12點到酒樓,全場坐滿,以為等位要好耐,但酒樓安排幾好,即使十幾張枱都只係等左十幾分鐘。茶位$8,小中大點價錢合理叫左幾個點心,一碟炒麵,小菜。腸粉係必點之選! 今次叫左兩款腸粉 - 蜜汁叉燒腸 - 齋素腸腸粉皮香滑! 餡料多並唔咸!流沙奶皇包仍係必點😂 係街店都只買到普通奶皇包.. 流沙一定要係酒樓叫好彩都冇令我地失望 食奶皇包最幸福時刻就係爆漿瞬間😆 包皮鬆軟 奶皇濃厚 甜度適中炸海鮮卷亦好好食 炸皮鬆脆 沙律醬都好多😂另外點左一碟炒麵 - 豉椒什會炒麵麵底炸得剛好 唔會過油 醬汁略嫌太咸..但以$68 甘大碟 又足料黎講好抵另粉麵可加 $35多碟小菜揀左款平時係屋企自己煮唔到 手工複雜 要先炸魚後落煲嘅 -薑蔥魚骨腩煲- 魚係用鯇魚骨 呢種淡水魚 骨刺特別多..如果價錢貴少少而轉用斑腩會更好雖然服務員不會熱情招待,但有求必應,亦好勤力換茶! 一見到水壼冇水 唔洗舉手都會自動換。3個人 食左5款點心 1
平時怕等位,怕早起,好少去飲茶,已經成年冇去過酒樓😂
難得今個星期日同屋企人飲茶🍵唔揀連鎖酒樓,試試星匯酒家。
茶位$8,小中大點價錢合理
叫左幾個點心,一碟炒麵,小菜。
腸粉係必點之選!
今次叫左兩款腸粉 - 蜜汁叉燒腸 - 齋素腸
腸粉皮香滑! 餡料多並唔咸!
流沙奶皇包仍係必點😂
炸海鮮卷亦好好食
炸皮鬆脆 沙律醬都好多😂
另外點左一碟炒麵 - 豉椒什會炒麵
麵底炸得剛好 唔會過油
醬汁略嫌太咸..
但以$68 甘大碟 又足料黎講好抵
另粉麵可加 $35多碟小菜
魚係用鯇魚骨 呢種淡水魚 骨刺特別多..
如果價錢貴少少而轉用斑腩會更好
3個人 食左5款點心 1碟炒麵 1碟小菜