2020-09-11
自己一個去諗住試試佢嘅酸辣豬扒米線,而入座發現被安排坐係一張二人枱,但右手邊有一張四人格坐緊兩位女食客,其實我同佢哋枱與枱之間相隔少得可怕,只有大約幾折手指折位,之間亦冇隔板阻隔😖反而左邊就有隔板,想手移隔板過右邊隔一隔,但原來係lock實咗。疫情期間咁樣進食,令成個進食過程令我好驚🤢同埋雖然室內有冷氣,但都幾熱下。我叫咗酸辣豬扒米線同凍檸茶,得知酸辣可以另上,所以唔係咗食得辣嘅我叫咗另上,而凍檸茶侍應姐姐亦會落單時提醒係單點,同埋酸辣會係有麻嘅,而出餐速度都幾快。酸辣豬扒米線會配有脆花生同芫茜蔥,湯唔係香濃個種,米線唔會係發脹晒,質地正常👌🏻三十尾嘅價錢嚟講其實都算幾抵,豬扒份量都幾多😯但作為豬扒命名同出名嘅專門店,可能令我有所期望,食落其實並冇特別,覺得同普通茶記冰室個啲豬扒冇咩分別,首先豬扒唔係好厚個啲,亦唔會咬到豬扒肉質纖維咬斷嘅質地,味道亦都一般,唔係好食到完全天然嘅醃製味同質地。反而個酸辣有驚喜,幾啱我口味👍🏻酸菜係莖位切粒,所以會有脆脆咬口,咬落亦會有啲啲酸菜菜汁,味道上比較偏酸啲啲,加上辣得嚟會有麻,有齊酸辣麻層次,有辣香唔會太辣攪到辣到咩味都食唔到。而凍檸茶正常水平。
總括嚟講,三十幾四十蚊食碗米線,份量嚟講co值算偏高,服務都幾好,只係因為疫情之間坐位安排令人不安😖,同埋冷氣唔夠,如果夏天嚟食怕熱嘅人要考慮下。