2018-10-10 102 瀏覽
好耐無踏足觀塘,咁啱今次要過嚟拎野就要順便食埋我嘅觀塘必食餐廳-Mela。之前係附近上堂嘅時候,都會約男朋友去食。餐廳位置隱蔽,唔係去開或者熟客帶路都未必會知。食過就知其實好正!凱撒沙律配溫泉蛋。慢煮雞胸肉呢個沙律係我必叫嘅,佢嘅慢煮雞胸肉真係好好食。雞胸肉係一樣好難煮得好食嘅菜,煮太耐會鞋口,煮一陣又驚唔熟。呢個雞胸肉啱啱好,好juice,食落似雞肶肉。沙律菜好新鮮,個汁酸酸甜甜好開胃。大虎蝦車厘茄香草濃蝦汁手制意大利粉意粉份量都好足,而且配料都好多,蝦都有四隻。意粉食落唔會話過硬或者過淋,廚師控制個煮意粉時間出色。蝦食落都彈牙,調味都好好,車厘茄唔太酸。西班牙式烤焗乳豬配黑松露汁。蘋果醬平日甚少看到有乳豬做主菜,即使搵到價錢亦相對比較貴。但今日呢款菜竟然只需要二百幾就食到。一上台,已經聞到好濃烈嘅烤焗味,呢個價錢當然唔會冀望有半隻咁多,份量有八塊,但每一塊都十分之厚。一咬落去好似食緊薯片咁脆,卜卜脆。原本以為用烤焗黎整,肉質會較乾身。但我錯了,個豬食落仲好Juicy。咁本身味菜就搭配左兩種醬汁,比食客自由選擇。我就比較鍾意黑松露個汁多啲,我都有試過蘋果醬,食落似蘋果批個餡料。呢個菜

凱撒沙律配溫泉蛋。慢煮雞胸肉

大虎蝦車厘茄香草濃蝦汁手制意大利粉

西班牙式烤焗乳豬配黑松露汁。蘋果醬

平日甚少看到有乳豬做主菜,即使搵到價錢亦相對比較貴。但今日呢款菜竟然只需要二百幾就食到。一上台,已經聞到好濃烈嘅烤焗味,呢個價錢當然唔會冀望有半隻咁多,份量有八塊,但每一塊都十分之厚。一咬落去好似食緊薯片咁脆,卜卜脆。原本以為用烤焗黎整,肉質會較乾身。但我錯了,個豬食落仲好Juicy。咁本身味菜就搭配左兩種醬汁,比食客自由選擇。我就比較鍾意黑松露個汁多啲,我都有試過蘋果醬,食落似蘋果批個餡料。呢個菜我會比滿分。

菠蘿汁

本身上枱嘅時候見佢顔色咁淡,以為係伏。飲落發現菠蘿味好出,好好味。

薄荷青檸梳打

一飲落去真係嚇一跳。原因係杯野飲股薄荷味真係非常之突出,平時係其他餐廳叫同一杯野飲薄荷嘅味道普遍都好淡甚至飲唔出,真係好驚喜。但又唔會搶哂青檸嘅味道,兩種味道好融洽好匹配。我幾喜歡呢杯野飲。