2012-02-03
冬至剛過, 那那聲訂位食團年飯. 一向都覺得金鐘這間潮庭是最有水準. 果然, 這晚全場滿座, 很多位置放了大枱.在大時大節, 好店子之服務及出品, 都會差D. 好彩, 這間店沒令我們一家失望. 只是, 漏了餐前功夫荼.爸爸鍾意食魚翅, 團年, 就豪啲. 湯非常熱和濃, 魚翅都幾多下. 所以價錢都算合理. 百樂的魚翅好食更靚, 價錢好貴.有三條小黃花魚, 一點腥也無, 汁滲入蘿蔔, 非常香甜.拼盤有鵝片和墨魚片, 碟內還有一片片豆腐. D老人家都話好, 不黏牙.兩面金黃, 又唔油膩. 先加醋, 後加糖.川椒葉少咗D, 雞肉較多油.兩種不同食物, 褔果香甜D.埋單時才奉上功夫荼.我以為所有潮庭價錢是劃一, 但星光行潮庭好多菜式都比金鐘潮庭每款貴$10.
果然, 這晚全場滿座, 很多位置放了大枱. 在大時大節, 好店子之服務及出品, 都會差D. 好彩, 這間店沒令我們一家失望. 只是, 漏了餐前功夫荼.
爸爸鍾意食魚翅, 團年, 就豪啲. 湯非常熱和濃, 魚翅都幾多下. 所以價錢都算合理. 百樂的魚翅好食更靚, 價錢好貴. 有三條小黃花魚, 一點腥也無, 汁滲入蘿蔔, 非常香甜. 拼盤有鵝片和墨魚片, 碟內還有一片片豆腐. D老人家都話好, 不黏牙. 兩面金黃, 又唔油膩. 先加醋, 後加糖. 川椒葉少咗D, 雞肉較多油. 兩種不同食物, 褔果香甜D. 埋單時才奉上功夫荼.