2014-02-12
年初一同男友2個去食中菜平時2個人開飯好少去食中菜, 因為叫得多又食唔哂不過今日起慶日子, 農曆年初一一於去食下喇意外地唔使等位, 人多就可能要等一陣其實晚市好似是第一次來幫襯菜式唔算多選擇, 有半席及一席的套餐散叫的不算多, 黎食潮州菜, 緊係要點滷水拼盤先喇有點似盤菜feel 最底的是白蘿蔔, 上面盛著的是蛋, 豬耳, 鵝片, 腎, 司華力腸 (不是紅腸), 墨魚蘿蔔也很入味, 整份味道不會太咸, 適中其次是香菇扒豆苗 (忘了名字)帶點瑤柱, 豆苗鮮嫩不過"獻汁"多了點, 整體味道也可以最後的是新年特製菜式, 我又忘了名字因為名字是很有意頭由龍蝦球, 三色椒及露筍炒成龍蝦球有咬口及彈牙, 整碟也不會過多油蔬菜上檯還很青嫩2個人當然食唔哂呢3碟餸喇~埋單要自行到門口收銀處以前同老豆飲過茶, 知道唔收加一, 好抵佢起大年初一既日子, 唔知係改左制還是節日所以都有收加一, 不過無所謂喇, 度度都要加一架喇新年加一算少了當我簽完卡後, 收銀比了2個小利是我地以為只是一般的coupon/金幣朱古力等糖果男友打開時, 是一個十元硬幣我還以為是玩具, 沒想過原來是真金白銀的"十元"利是從未試過去
平時2個人開飯好少去食中菜, 因為叫得多又食唔哂
不過今日起慶日子, 農曆年初一
一於去食下喇
意外地唔使等位, 人多就可能要等一陣
其實晚市好似是第一次來幫襯
菜式唔算多選擇, 有半席及一席的套餐
散叫的不算多, 黎食潮州菜, 緊係要點滷水拼盤先喇
有點似盤菜feel
蘿蔔也很入味, 整份味道不會太咸, 適中 其次是香菇扒豆苗 (忘了名字)
帶點瑤柱, 豆苗鮮嫩
不過"獻汁"多了點, 整體味道也可以 最後的是新年特製菜式, 我又忘了名字
因為名字是很有意頭
由龍蝦球, 三色椒及露筍炒成
龍蝦球有咬口及彈牙, 整碟也不會過多油
蔬菜上檯還很青嫩 2個人當然食唔哂呢3碟餸喇~
埋單要自行到門口收銀處
以前同老豆飲過茶, 知道唔收加一, 好抵
佢起大年初一既日子, 唔知係改左制還是節日
所以都有收加一, 不過無所謂喇, 度度都要加一架喇
新年加一算少了
當我簽完卡後, 收銀比了2個小利是我地
以為只是一般的coupon/金幣朱古力等糖果
男友打開時, 是一個十元硬幣
我還以為是玩具, 沒想過原來是真金白銀的"十元"利是
從未試過去食飯會收到真金利是!! 當日雖是年初一, 很多人都不用上班
在溯樓的員工也沒有黑面或態度不好
抵讚!