2021-06-12 4039 瀏覽
我和十三少都比較愛吃生的食物,對和食興趣不大,不過今晚還是試了它,最後很安慰,滿意埋單! 先order我們喜愛的黑龍sake,米香又純 頭盤鮑魚 -- 腐竹魚湯墊底, 鮑魚又甜又滑,腐竹好有豆味 雪場蟹 -- 上枱超熱,正! 鏗魚高湯極甜,加了青檸好fresh,但蟹肉就偏鹹 魚生 -- 池魚,鏗魚,魷魚-- 除了魷魚之外,其他都唔係好得 ,同平日食開的sashimi omakase 差好多班燒香魚 -- 燒魚來說,算好滑算好好味(我本身只愛吃蒸魚),好有燒魚風味,配香葉食,魚骨數量係可接受的程度,頭和肚味甘苦,有點難頂 愛女魚 -- 旁邊的是加茂茄子,魚肉又滑又實,表面有一層滑嘟嘟的感覺,好特別,個湯汁非常濃厚,應該用來餸飯 蔬菜盤 - 紫色的花是蔥的花,唔知蔥的花咁靚,還有洋蔥仔 refreshment -- 鳢魚(即門鱔)造的素麵,蝦,海膽,海發菜墊底,湯汁含醋,好refreshing 鱧魚 -- 旁邊的是黑色七味粉,用來配鳢魚,特別辣,煮咗8個鐘的洋蔥仔入口粉碎毫無口感有點失望,師傅現場示範切魚片然後落煲住的火鍋灼魚片,湯超甜,魚雖然含小骨但靠師傅刀功無礙進食,但口感有粒粒骨我就

先order我們喜愛的黑龍sake,米香又純

頭盤鮑魚 -- 腐竹魚湯墊底, 鮑魚又甜又滑,腐竹好有豆味

蔬菜盤 - 紫色的花是蔥的花,唔知蔥的花咁靚,還有洋蔥仔

鱧魚 -- 旁邊的是黑色七味粉,用來配鳢魚,特別辣,煮咗8個鐘的洋蔥仔入口粉碎毫無口感有點失望,師傅現場示範切魚片然後落煲住的火鍋灼魚片,湯超甜,魚雖然含小骨但靠師傅刀功無礙進食,但口感有粒粒骨我就麻麻,湯中加了點菜花,叫津/純菜,佢表面有層啫喱狀包裹住,好似食爆珠啫喱咁,好得意

和牛飯 -- 實在有幸福的感覺,牛肉又滑又濃,但沒有油膩的感覺,醬汁雖然偏甜,但仍是非常可口,連十三少平日最憎食這類甜醬汁都讚啲牛好好味,我後悔要少飯,咁好的肉汁,餸飯最美好!

水果盤 -- 四色水果用青檸味沙冰墊底,實在太優質,又甜又新鮮太滿足,青檸沙冰亦見其心思

黑豆粉決餅 -- 甜得來不是死甜,係清甜,非常impressed

綠茶 -- 師傅現場即磨餐後綠茶,起晒泡,茶濃而苦澀,好正!
2021-06-12