2023-01-04
🌃 食肆為泰菜餐廳, 位於銅鑼灣The L. Square 7樓全層, 鄰近於銅鑼灣港鐵站C出口,泰菜餐廳走新潮酒吧風格路線, 以藍色為主調, 設有普通座位、梳化、吧檯等選擇,牆上有多幅藝術風格畫, 播放泰國音樂, 好似去咗一轉泰國旅行,特別有氣氛。.🎊 因為有你·二人套餐,價錢只需$398/兩位, 就有齊🎡幸福摩天輪、主菜一款、 湯類一款、 甜品一款、飲品各一杯。.🎡 幸福摩天輪👉 呢一個幸福摩天輪很夢幻, 仲要可以旋轉㖭,少女心大爆發💓, 摩天輪嘅食物有泰式生蝦、酸辣鳳爪、青木瓜沙律同埋雞棗糯米腸, 每個前菜都好精緻的骰, 泰式生蝦都幾大隻, 咬落爽口彈牙, 泰式辣汁都好正, 青木瓜沙律食落幾開胃, 而泰式鳳爪係切件方式, 再加上紅蘿蔔絲、洋蔥、蕃茄等配料, 食落幾爽脆, 而雞棗糯米腸比較特別, 炸得幾香脆, 小編覺得有啲唔夠喉。.🌮 黃咖哩軟殼蟹配農夫包👉 將竹炭農夫包中間刮空, 放入了炸軟殼蟹, 再加上黃咖哩汁, 同埋椰漿作點綴,賣相十分有氣勢,澎湃得像火山爆發一樣, 軟殼蟹分成4件,炸得份外香脆, 黃咖哩嘅辣度恰到好處, 仲食到有啲椰香味添, 撈埋竹炭農夫包一齊食,滿足感大提
🎡 幸福摩天輪
🌮 黃咖哩軟殼蟹配農夫包
👉 將竹炭農夫包中間刮空, 放入了炸軟殼蟹, 再加上黃咖哩汁, 同埋椰漿作點綴,賣相十分有氣勢,澎湃得像火山爆發一樣, 軟殼蟹分成4件,炸得份外香脆, 黃咖哩嘅辣度恰到好處, 仲食到有啲椰香味添, 撈埋竹炭農夫包一齊食,滿足感大提升。
🥘 冬陰功海鮮湯
👉 海鮮湯以一人一盅形式呈上, 冬陰功味道十分濃郁, 又唔算太辣, 材料仲好豐富添, 海鮮有魷魚、青口、大蝦, 其他配料有草菇、車厘茄。
🍮 椰汁西米糕
👉 西米糕一人一件, 食到幾香嘅椰汁味,口感有少少彈性, 作為泰式甜品十分不錯。
🍹 凍青檸梳打及凍香茅薑蜜
👉 凍青檸梳打既青檸十分清新, 而香茅薑蜜嘅薑味較為突出, 而香茅味都飲到。
🦑 酸辣慢煮魷魚
💲 168
👉 賣相十分不錯, 表面佈滿了唔少青檸同埋芫茜, 因為慢煮嘅關係,令到魷魚十分鮮嫩, 食落爽口彈牙, 加上青檸辣椒汁,甜酸辣味衝擊着味蕾,亦可以將魷魚嘅鮮味帶出, 層次感十分豐富。
📍 Chang Thai Restaurant & Bar @changthaihk
銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓
此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。