2023-08-11
今日放假同媽咪行完街,想食少少野,又唔想食正餐晚餐咁飽,所以覺得去食班戟都係一個好選擇。幸福班戟我始終覺得梳乎厘班戟黎講,原味先係最試到味道,亦係最穩定之選。落單到出餐 15分鐘左右,新鮮整出嚟,顏色同賣相都保持到水準,加埋蜜糖同牛油,香氣同味道都有升華。始終都想食少少咸野,所以都叫多左另一個口味。全麥班戟配芝士蘑菇奄列咸班戟已經唔係到到都有,仲要係梳乎厘 Pancake 就更加少,比起甜梳乎厘班戟,咸梳乎厘班戟質地比較實淨,燕麥香味亦都好濃,自己都喜歡食燕麥,呢個濃郁香氣令我 supprise。除左疏乎厘 Pancake 仲有奄列同沙律菜,感覺健康,營養均衡。麥盧卡蜂蜜 Roll cake擺盤好靚都精緻,roll cake 大大件,仲有小紅莓同 granola同忌廉伴碟。Roll cake 外層有食到有麥盧卡蜂蜜獨特香味,厚度都適中,軟熟唔乾身,中間whipped cream 就稍微遜色,欠缺香滑口感,亦欠缺奶香,幸好底層有小紅莓,granola同忌廉,為roll cake提供唔始層次搭配。
幸福班戟
全麥班戟配芝士蘑菇奄列