2018-05-17 512 瀏覽
之前聽過話尼間係米芝蓮餐廳後,一直都好希望有機會試。但始終西營盤都幾遠下,所以一直無尼,今日一試,真係唔會後悔。一入去,鋪頭雖然唔大,但入面幾寬敞舒適。好鐘意佢尼幅黑板既粉筆畫尼到伙計比左杯熱既四川苦蕎茶,味道好似麥茶咁。野食價錢唔算貴,一碗麵都係60 幾70 蚊,入面好多料。我地叫左兩碗麵,一碗「麵麵俱到」,一碗酸菜魚肉麵, 兩個麵都可以簡辣度,麵麵俱到有Bb辣,小辣中辣大辣,但係酸菜魚肉就只有三種,小辣中辣大辣。 我地聽伙計bb辣都好辣,唔食得就唔好叫辣。面都有得簡,我地叫左上海幼麵。仲有個川菜拼盤Tim.咁個拼盤尼左啦,其實都好大盤,擺左半張枱,抵食!咬下開下個胃。分別有脆青瓜,木耳,蓮藕同牛𦟌。最鐘意係果個木耳,好爽好入味,酸酸地又有川辣味。青瓜都好新鮮,爽脆。個酸菜魚肉面來啦,叫左清湯底,因為我同個fd都唔食得辣。其實我建議叫清湯,因為個湯係用魚肉熬成,有魚既鮮甜味,叫清湯可以dep真d. 而酸菜既味道唔算好重,所以同我地認真既酸辣味有d分別。個魚肉超級滑,但因為係用新鮮魚熬成,所以魚內帶骨,食時請小心。一啖熱騰騰既湯,一啖爽滑既麵,食既係幸福既感覺。面面俱到裡面既料非常豐富
一入去,鋪頭雖然唔大,但入面幾寬敞舒適。

好鐘意佢尼幅黑板既粉筆畫

涼菜拼盤

面面俱到裡面既料非常豐富,有我最鐘意食既豬手,同埋肥腸❤️ 雖然叫左bb辣,但係其實好似唔係好食得出辣味,我覺得放膽d叫辣d都ok.要讚一讚個腩汁,真係超級好味,個湯麵係充滿住腩汁既香味,同埋豬手都十分入味,應該係燉左一段時間,先會咁入面,成隻吮光哂。真係好幸福,食到好野。不過記得記得,湯麵一上尼,最後就即刻食,如果等左陣,麵就會索哂d湯,冇得一啖湯一啖麵咁食。 同朋友分享,可以叫伙計一碗一碗上,咁就可以食到熱騰騰既湯麵啦。

麵麵俱到
麵麵俱到