2018-11-13
喺金巴利道食完壽司同刺身,仍有點兒意猶未盡,很想再吃點甜食,滿足一下甜胃。記得之前喺 FB 同 IG 見有人推介一款叫「芝士粟一燒」嘅甜品,初頭仲以為只係喺支粟米上面鋪咗塊燒芝士,無乜特別,估唔到成品竟然係粟米味嘅蜂蜜蛋糕,咁又幾盞鬼喎,唔怪得之被瘋狂洗版,所以已經即時 mark 低咗間舖頭,反正店子就在附近,提議去試下。餐廳位於寶勒巷萬事昌廣場地下,到埗後先沿著窄長的走廊往內進,店面地方不大,裝潢簡潔俐落,牆身以白色為主調,予人一種潔淨明亮的感覺。廚房喺用餐區對面,採開放式設計,食客能一睹甜品的製作過程。餐牌印刷得非常精美,幾乎所有甜品都附有相片,看起來非常賞心悅目。逐頁細看,除咗大熱嘅芝士粟一燒之外,仲有慕絲杯、香蕉太妃、心太軟、黑松露咖啡奶凍、即焗窩夫系列、Mövenpick 雪糕新地、自家製傳統糖水等等,另外亦有熱茶系列、凍飲及沙律,選擇極多。本來一心嚟食芝士粟一燒,點知店員話因為啱啱做完午市,師傅未有時間準備,所以呢款甜品,暫時未能供應。雖然是有點失望,不過見餐牌上的甜品,花款眾多,由傳統糖水到新派甜品都有,反正一場嚟到,就先試下其他款式。芒果酥皮拿破崙 ($60),呢款拿破
餐廳位於寶勒巷萬事昌廣場地下,到埗後先沿著窄長的走廊往內進,店面地方不大,裝潢簡潔俐落,牆身以白色為主調,予人一種潔淨明亮的感覺。廚房喺用餐區對面,採開放式設計,食客能一睹 甜品的製作過程。
餐牌印刷得非常精美,幾乎所有 甜品都附有相片,看起來非常賞心悅目。逐頁細看,除咗大熱嘅芝士粟一燒之外,仲有慕絲杯、香蕉太妃、心太軟、黑松露咖啡奶凍、即焗窩夫系列、Mövenpick 雪糕新地、自家製傳統糖水等等,另外亦有熱茶系列、凍飲及沙律,選擇極多。
本來一心嚟食芝士粟一燒,點知店員話因為啱啱做完午市,師傅未有時間準備,所以呢款 甜品,暫時未能供應。雖然是有點失望,不過見餐牌上的甜品,花款眾多,由傳統糖水到新派甜品都有,反正一場嚟到,就先試下其他款式。
芒果酥皮拿破崙 ($60),呢款拿破崙造型非常精美,底面兩塊酥皮中間夾滿吉士同芒果,而面層就唧咗綴以草莓嘅吉士醬,旁邊再以另一塊酥皮、芒果粒同馬卡龍作裝飾,賣相很誘人。切開入口,酥皮層非常鬆化,而夾著的吉士質感亦很細滑,甜度又適中,加上啲芒果肉味道又夠甜美,配埋塊表皮鬆脆、口感煙韌的 macaron 吃,實在討人歡心。整個 甜品嘅食材都配合得很好,無論味道和賣相都令人好滿意。
喺五款窩夫中選了:香蕉金莎朱古力窩夫伴榛子雪糕 ($72),窩夫做得夠曬厚身,做出外脆內軟質感,配上甜美嘅金莎朱古力醬同粒粒果仁、再伴以香滑嘅榛子雪糕吃,仲要係 Mövenpick 出品,非常揼本,呢個組合真係無得輸!最讚就係窩夫面層仲分別有士多啤梨和香蕉,伴忌廉一齊食,既美味又有罪惡感。窩夫分量頗大,足夠兩人分享。
香蕉太妃 ($55),拖肥批造型非常別緻,面頭綴以酥皮、焦糖香蕉同果仁碎粒,用料毫不吝嗇。至於杯入面,除咗有層層香蕉外,仲有拖肥、奶香十足嘅忌廉、酥皮同 crumble 等。太妃醬甜美香濃,更難得在於其無比幼滑細膩,配上甜度頗高的香蕉亦不會覺得膩,食完真係超滿足。
飲品揀咗曲奇奶昔 ($48) 同檸檬薰衣草 ($48),奶昔好香好滑,Oreo 曲奇味好濃,將上邊啲忌廉攪勻,杯奶昔飲落更加滑溜。至於杯 Lemonade,味道亦不俗,帶甘甜嘅薰衣草味,飲落好清新,可以減低剛才吃完甜食嘅膩感!唔死心,一定會再搵日嚟試下店子的招牌作:芝士粟一燒。