2022-08-24
一直都知道尖沙咀有間幸福鳥,主打日式串燒,但一直都未有機會去試,知道太古城岩岩開咗新分店,即刻趁有時間約埋朋友去食。餐廳入面無論係餐桌嘅顏色同物料都比人一種好似去咗京都一樣嘅感覺,問返店員先知道餐廳嘅設計靈感取自由明治時代開始的日本文化重鎮京都深度構想,不論線條、形狀同觸感都同京都接軌,為客人營造出猶如頓時置身於京都一般的舒懷之感。餐廳經理Francis好熱情咁招待我哋,好快就安排咗我哋入座,留意到佢好重視每位客人,每一台客人佢都有去接觸,會主動介紹菜品,詢問大家嘅用餐體驗,令我留下深刻嘅印象。而其他員工都一樣,好留意客人嘅情況,頻密咁加添茶水同更換乾淨嘅碟,有時仲會同你講吓笑。餐廳個酒牌仲申請緊,見到Menu上面都有好多款式,希望快啲批嚟啦,呢度嘅氣氛真係好適合同朋友或者同事放工後輕鬆吓。白桃果汁既然冇酒就飲下果汁先啦,同一般嘅糖水果汁唔同,飲落真係有清甜嘅桃味。開胃前菜刺身拼盤一共五款刺身三文魚油甘魚吞拿魚帆立貝赤蝦,每件都好新鮮好厚切,帆立貝都好厚肉,五款入面最鍾意油甘魚,味道淡但肉質好厚實。燒雞泡魚乾喺其他居酒屋都食過雞泡魚乾,但之前食嘅都係燒到好乾身好硬,反而依度嘅雞泡魚乾食
白桃果汁
開胃前菜
刺身拼盤
燒雞泡魚乾
喺其他居酒屋都食過雞泡魚乾,但之前食嘅都係燒到好乾身好硬,反而依度嘅雞泡魚乾食落有種煙韌嘅口感,鹹鹹地加埋蛋黃醬真係好適合配酒。
牛舌串
係用牛舌芯呢個位置,所以肉質特別爽口彈牙,又夠厚身,所以口感比一般食過嘅牛舌串都要好,燒到啱啱好帶有少少粉紅色,咬落肉汁流晒出嚟。
汁燒九洲槍魷魚
望吓隔離對筷子就知條魷魚幾大條,燒得好入味,口感煙韌。
免治雞肉棒
試咗鹽燒同汁燒,雞肉棒有混入雞軟骨,所以咬落口感極佳,汁燒要配生雞蛋嘅蛋汁,唔係一般雞蛋,係要用認證過嘅生雞蛋先得,專係用嚟生食,蛋黃嘅味道真係比其他嘅雞蛋要重好多,以蛋液亦都更加有粘性,可以更好咁掛係雞肉棒上面。
幸福燒雞
雖然係半隻雞,但係好大隻,平時我係唔會食雞皮,但係呢隻燒雞嘅雞皮好薄,而且仲好脆,而雞肉真係好滑好嫩,好似BB嘅肌膚咁,連雞胸肉都特別滑,食到呢一刻已經有啲擔心自己會食唔晒。
燒豆腐
啱啱燒好就拎過嚟,豆腐上面嘅木魚都仲郁緊,豆腐都好滑,如果多少少汁會更加好。?
蒜香粟米
諗住佢最多送能夠順利,冇諗過竟然係成條,蒜味唔重,粟米本身夠甜。
燒沖繩菠蘿
又甜又多汁。
牛肉壽喜燒
店員特登俾我哋影咗張相之後先倒湯,壽喜燒個湯底真係好正,牛肉好大塊件數亦都好多,本身倒左粒蛋落去,然後醒起食免治雞肉棒嘅時候我已經好欣賞佢個生雞蛋,即刻撈返出嚟,果然牛肉加蛋汁一流。
無論係刺身、燒肉定係燒海鮮都做得好好,食物嘅質素同埋員工嘅服務態度,都令我有好好嘅體驗。