2022-02-04
疫情以黎,每每總係隔一排就會想念旅行的味道。出唔到國,食番間有地道特色既餐廳止下癮都好!呢間台式餐廳,內籠都幾似d 台灣小店,尤其又掛埋d 上一個年代既插圖,又收集左d 台灣既煙盒、舊式紙幣咁。一於幻想住自己唔係從深水埗行入黎,而係去緊台灣backpacking,一早起身,落去民宿下面間早餐店,食隻包食碗麵...餐廳既牛骨湯麵非常之唔錯~ 湯底有住深沉既顏色,dep 落嚐到濃厚既牛腩氣息,入面應該再加左d 香料一齊煲,係特別有台式風味,難道就係傳說中既“古早味”?上面看似可能加左d 辣油,但其實一d 都唔辣既。餸我就揀左秘製醬油豬軟骨,好好食呀~ 佢十分入味同腍,d 筋腱甚至軟骨位都唔使點用力咬,同出面果d 係不同的。麵既份量又夠多,個湯又熱熱的,佐麵甚佳!朋友就叫左個大雞脾配地瓜條,再追加一份宜蘭蔥肉餡餅,夠晒多款式。隻雞脾蘸上滷水汁,睇見都流口水... d 地瓜條我有偷d 黎食,上面係瀋左d 甘梅粉,甜甜地又少少鹹,幾得意。而宜蘭蔥肉餡餅,則小小似生煎包既感覺。兩個餐都包左基本餐飲,free 既都已有唔少台式飲品選擇,當然亦可以補錢叫main menu 野飲。朋友叫冬瓜茶,非常之健
豬軟骨牛骨湯麵
豬軟骨牛骨湯麵
滷水大雞腿配地瓜條
兩個餐都包左基本餐飲,free 既都已有唔少台式飲品選擇,當然亦可以補錢叫main menu 野飲。朋友叫冬瓜茶,非常之健康,我就要珍珠奶茶喇,都有好一排無飲呢類野。佢既珍奶係帶薄荷香果隻茶底,茶香比奶味更突出。