2005-10-31 16 瀏覽
世伯生日,五人飯局,去鴻星食大閘蟹是也。叫了一個四人大閘蟹套餐,包8隻蟹,每人一隻蟹粉小籠包、雞燉翅,清蒸蝶魚,炒露荀菇(忘記了名堂),金菇豆腐煲,西式甜品及糖水。另外叫了6個壽包。大閘蟹都幾多膏,很甘香。奉送花雕酒,香醇不刺喉,甜甜的,一面食蟹一面呷下,好正。蟹粉小籠包無乜特別,蟹粉亦不見得多。雞燉翅湯很清甜,雞湯味十分特出,翅不多,但都幾爽口。蝶魚外貌有點像撻沙,但厚肉好多。肉質滑溜,蒸得時間剛剛好。炒菇都幾清,有切片露荀、磨菇及其他不知名的菇,很健康。豆腐煲亦都幾清,下了很少油,有湯浸着的,不錯。壽包即叫即蒸,有一個拳頭般大,脹卜卜好靚!蓮蓉十分清香,蛋黄靚,食完都幾飽。甜品有五件不同款的迷你撻,賣相精緻。我選了朱古力撻,餅底脆,朱古力毛士香滑,一點也不行貨。紅豆沙都煲得夠火喉起沙,但略嫌甜了少許。食下食下都好飽,待應態度及服務都不錯,有禮又細心,值得一讚。
世伯生日,五人飯局,去鴻星食大閘蟹是也。
叫了一個四人大閘蟹套餐,包8隻蟹,每人一隻蟹粉小籠包、雞燉翅,清蒸蝶魚,炒露荀菇(忘記了名堂),金菇豆腐煲,西式甜品糖水。另外叫了6個壽包。
蟹粉小籠包無乜特別,蟹粉亦不見得多。
雞燉翅湯很清甜,雞湯味十分特出,翅不多,但都幾爽口。
蝶魚外貌有點像撻沙,但厚肉好多。肉質滑溜,蒸得時間剛剛好。
炒菇都幾清,有切片露荀、磨菇及其他不知名的菇,很健康。
豆腐煲亦都幾清,下了很少油,有湯浸着的,不錯。
紅豆沙都煲得夠火喉起沙,但略嫌甜了少許。