2013-12-31 1026 瀏覽
今年適逢老媽子大壽,想係東區找D合適的地方設圍寿宴,可能臨近冬至,貴不在話(仲好多只有圍餐先有得食)。今次經好友介紹,話筲箕灣有間新開Salon Cafa好特別,仲偶爾幫人搞Party。當我電上去了解,D店員好nice(知道我係擺寿宴)好仔細了解我哋食D乜(仲問有冇人要戒口),問我生日要否訂蛋糕(佢話呢度D蛋糕好正,仲話好多客返來訂蛋糕的)。 1. 三小碟:海哲,青瓜,雲耳2. 豉油皇海蝦3. 帶子荷塘蒸蛋白4. 白切雞5. 虾子海參螺片生菜底6. 青蒸大海班  7. 西洋菜生魚煲豬𦟌湯8. 乾燒長壽伊麵另:芒果木槺凍餅
芒果木槺凍餅

6. 青蒸大海班
7. 西洋菜生魚煲豬𦟌湯
8. 乾燒長壽伊麵
另:芒果木槺凍餅
題外話/補充資料: 佢哋咁好服務,我今次梗係揀嚟試吓啦,我都未試過寫食評,但食完之後,我覺得係要做D嘢表揚人家D誠意。今次D食物好有水準,可能唔係大量制作(食得出D材料好新鮮)好多都啱口味,特別似我老媽子的住家feel,搞到掛住食又冇映相,呢幾張算最完整了。 ***個蛋糕真係超正,最初仲以為3磅會好多,點知一向少食甜品嘅老媽子都食多件(超星級水準)必食!
2013-12-14
慶祝紀念