2022-10-30
星期一朝早陪左呀媽去附近既馬會診所抽血檢查,完左之後,諗住搵下附近有咩餐廳好食。見到都多人都推介呢一間木船,所以決定左去試試。岩岩黎到餐廳果陣唔算多人,唔洗排隊就即刻有位,加上餐廳裝修風格幾有特色,有一種悠閑既感覺。不過呢種悠閑感只維持左一小段時間,但隨住午飯時間貼近,明顯多了不少顧客,令到餐廳熱鬧左唔少。同呀媽各自點左一個麵一個飯。因為自己中意食粉麵多,所以揀左冬蔭公肥牛河,而呀媽中意食飯,揀左青木瓜泰式燒汁腩片飯。牛河跟餐原來有3個小食,有雞軟骨,雞翼同春卷。令到本來諗住另外散叫雞軟骨既我有D驚喜,而且小食份量亦都好唔錯。至於個牛河既冬蔭公湯底好濃,小小辣得黎又唔會辣到成頭大汗。河粉唔會太粗亦都唔會太幼,可以掛到湯既同,食落唔會太咸或者淡。至於,呀媽個腩片飯,我偷左少少黎試,個腩片真係燒到好香,配合埋個燒汁,好焦甜既味道。加上呢隻黑豚應該係黑毛豬? 食落去個豬肉味勁香,仲好食過我食緊既肥牛。另外,跟餐叫左個泰式咖啡,感覺似泰式奶茶+咖啡既味道,可能係鴛鴦黎。至於呀媽就叫左個椰青,貪佢飲完椰水,仲有D椰肉可以食下。最後兩個人加埋食左200蚊到,以呢個食物質素同份量黎講,算係唔貴,下次
見到都多人都推介呢一間木船,所以決定左去試試。
至於個牛河既冬蔭公湯底好濃,小小辣得黎又唔會辣到成頭大汗。
至於呀媽就叫左個椰青,貪佢飲完椰水,仲有D椰肉可以食下。
最後兩個人加埋食左200蚊到,以呢個食物質素同份量黎講,算係唔貴,下次可以再黎。