2020-07-16
之前來過一次覺得唔錯, 今日去完荃灣買家品之後再黎多次食dinner~每人可以自選一包茗茶, 自己沖自己果杯茶~ 揀左人蔘烏龍同埋龍珠茉莉, 兩杯茶都幾香! 人蔘烏龍飲落仲有少少桂花香味~前菜:涼拌茄子塔 ($48)同台式蒜香味重唔同, 上海式涼拌茄子醋酸味強D, 甜味重D~ 幾開胃!*雞絲水晶粉皮 ($58)本來以為前菜應該好細碟, 點知都幾多, 啖啖雞絲同青瓜, 芝麻醬都幾夠唔怕冇味, 味道都唔錯*來食上海菜一定要叫小籠包食!! 上湯小籠包 ($38)滿滿既湯! 外皮唔會過厚, 唔錯!*試埋推薦既 魔鬼天使小籠包 ($58)魔鬼=墨魚汁+黑蒜肉+豬肉+海膽, 呢個配搭都幾得意~黑蒜肉係會有D甜甜地! 又係滿瀉既湯~ 要小心D夾!天使=帶子+豬肉+魚子醬, 會食得出有海鮮味~ 特別係上面黑色既魚子, 脆卜卜有魚香味~*迷你胡椒餅 ($48)外皮係香脆得內軟腍~ 有D似生煎包~ 入面既餡都幾香黑胡椒味! *排骨擔擔麵 ($72)炸豬排都幾酥脆! 而且幾厚身! 而擔擔麵湯底唔會覺得過油~ 有少少花生香味, 又唔會太膩~*香芋鍋餅配雪糕 ($56)D芋泥餡滿瀉晒出來~ 鍾意佢唔會太甜, 仲
每人可以自選一包茗茶, 自己沖自己果杯茶~
前菜:
涼拌茄子塔 ($48)
雞絲水晶粉皮 ($58)
來食上海菜一定要叫小籠包食!!
上湯小籠包 ($38)
滿滿既湯! 外皮唔會過厚, 唔錯!
試埋推薦既 魔鬼天使小籠包 ($58)
天使=帶子+豬肉+魚子醬, 會食得出有海鮮味~
特別係上面黑色既魚子, 脆卜卜有魚香味~
迷你胡椒餅 ($48)
排骨擔擔麵 ($72)
香芋鍋餅配雪糕 ($56)
D芋泥餡滿瀉晒出來~ 鍾意佢唔會太甜, 仲食到粒粒香芋好有口感~
雪糕係曲奇味, 上面仲有棉花糖~ 係有誠意既~
總括來講, 呢餐飯食到超飽超滿足, 埋單都係每人200蚊左右, 幾抵食!